Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Ezek a leggyakoribb hibák, ha babbal főzöl

2022. April 3.

A bab szuperegészséges és tápláló hüvelyes tele hasznos tápanyagokkal, rostokkal, fehérjékkel. De valljuk be, számos ponton elszúrhatjuk az elkészítésüket. Aggodalomra azonban semmi ok, csupán némi odafigyelés szükségeltetik, hogy igazán finom legyen a száraz babos ételünk.

Nem áztatjuk be

Pedig szükséges! Ha elfelejtettük a receptben előírt egy éjszakára, de még van a főzésig 2 óránk, nincs minden veszve – azaz a rövidebb időn át tartó áztatás sem felesleges. És van még egy érvünk: tapasztalatok alapján az előzetesen beáztatott főtt bab könnyebben emészthető.

Kemény vizet használunk a főzéshez

Lehet, furcsán hangzik, de ha bab kerül a lábasba, nem mindegy, hogy az otthonunkban kemény víz folyik-e a csapból. Ez ugyanis megnehezíti a bab puhulását. Ha túl kemény a víz lakhelyünkön, próbáljunk más, lágyabb vízforrást választani!

Tipp: Válogass laktató babos fogásaink közül!

Túlfőzzük a babot

Rendben, nem puhul meg 5 perc alatt, de azért érdemes odafigyelni a lábasban zajló eseményekre. A túlfőzés nemcsak az íz rovására megy, hanem az étel sem lesz túl hívogató, ha babszemek helyett péppel vagy pürével találkozunk benne (hacsak nem ez a cél…). Sőt! A tápanyagtartalom is csökken.

Vagy fordítva: nem főzzük meg eléggé

Rágós, kemény, egyszóval egyáltalán nem finom. De ez még a „kisebb” gond! A nyers bab lektint tartalmaz, ez a fehérje pedig az arra érzékenyeknél különböző bélrendszeri, emésztési problémákhoz vezethet. Jó hír, hogy az áztatás és a megfelelő ideig tartó főzés minimalizálja ezeknek a fehérjéknek a jelenlétét.

Figyeljünk a savas hozzávalókra!

Ha kell is paradicsom, citromlé vagy ecet a receptbe, ne a nyers babhoz adjuk, ugyanis a kemény vízhez hasonlóan a savas összetevők is megnehezítik a bab puhulását.

Szavatossági idő

Úgy gondoljuk, hogy a világ végéig eláll a bab, de ez nincs így! Nézzük meg a csomagoláson a lejárati időt, vagy ha kimérve vásároljuk, jegyezzük fel a megvétel időpontját. A régi (2-3 éven túl őrizgetett) bab nehezen puhul meg, és fokozatosan elveszíti a benne található hasznos tápanyagokat is.

Tipp:

Babot ne csak a levesbe tegyünk!

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Őrület, hányféle bab létezik, ismerj meg minél többet!

Őrület, hányféle bab létezik, ismerj meg minél többet!

Ezek a hüvelyesek azon túl, hogy egészségesek, változatosan is elkészíthetőek.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!