Együnk sok zöldséget – akár észrevétlenül!
Zöldséget enni nem a „legújabb trend”, nem divatból kell. Zöldségekre egyszerűen szüksége van az emberi szervezetnek, aktualitásoktól függetlenül. Azt szinte mindenki tudja, hogy a zöldségeknek nagyon magas a vitamin- és ásványi anyag tartalma. De azt már kevesebben, hogy magas rosttartalmuknak köszönhetően számos más előnnyel is rendelkeznek. A növényi rostok nagy mennyiségű vizet kötnek meg a szervezetben, ezáltal sokkal hamarabb okoznak teltségérzetet. Lassítják a szénhidrátok felszívódását, ami csökkenti a vércukorszint-emelő hatásukat, és tovább fog tartani a jóllakottság érzet is az étkezés után. A megfelelő mennyiségű rostbevitel (napi 25-35g) biztosítja az emésztőrendszer normális működését, a székrekedés elkerülését.
Nem csak a gyerekek, de a felnőttek között is sokan vannak, akik habár szeretnének egészségesebben étkezni, nem szeretik a zöldségeket. Ma már számomra is furcsa ilyet hallani, pedig korábban én is így gondoltam, és a két zöldségféle, melyeket megettem, a paprika és a kukorica volt. Azóta persze már rájöttem, hogy az utóbbi még csak nem is tartozik a zöldségfélék közé. Viszont megtanultam azt is, hogy zöldségekből is lehet igazán ízletes ételeket készíteni, sőt akár anélkül is becsempészhetjük az ételeinkbe, és ezáltal az étrendünkbe, hogy észrevennénk. Csak egy-két konyhai praktikára van hozzá szükség.
Mire gondolok pontosan? Próbáljuk meg elrejteni őket a leghétköznapibb ételeinkbe, fokozva ezzel annak tápanyagtartalmát. Kezdjük például a reggelinél. Például a zabkásánkba reszelhetünk egy kevés hámozott cukkinit. Főzés után az ízén nem fog érződni, viszont nagyobb adag ételt fogunk kapni és az állaga is krémesebb lesz. Vagy készítsük el reszelt céklával a palacsintát! Egy kis természetes édesítő, pl. eritrit hozzáadásával nem lesz érezhető, látványban viszont igazán különleges lesz a végeredmény.
Ebédre készítsünk turmixolt krémleveseket, így rágás nélkül kanalazhatjuk be a zöldségeket. A fasírt vagy húsgolyó hozzávalói közé is reszelhetünk cukkinit vagy más tökfélét, sokat javít az állagán. Készíthetünk hagyományos rösztit úgy, hogy a burgonya mennyiségének a felét lecseréljük például sárgarépára vagy édesburgonyára.
Vagy gondoljunk csak a közkedvelt smoothiekra. Ha a friss, lédús és édes gyümölcsökhöz turmixolunk egy marék spenótot, egy kevés kígyóuborkát vagy 1-2 zellerszárat, szinte semmit nem fog változni ízben a végeredmény. Ilyen kis apró trükkökkel szépen lassan az is beillesztheti étrendjébe a zöldségeket, aki eddig nem szívesen fogyasztotta őket.