Dobj össze egy gyors uzsonnát! 10 ötletet mutatunk, hogy mivel töltheted meg a leveles tésztát
2020. March 9.Ha gyors sütiről van szó, a sütőpapírra feltekert, konyhakész leveles tészta az egyik jolly joker választás. Bár létezik mélyhűtött változata is, ezt a fajtát elég a hűtőszekrényben tárolni, így azonnal felhasználható. Ha nagyon nyúznak a gyerekek, netán váratlan vendég jelentkezik be hozzánk, csak kapjunk elő egy-két csomaggal! És hogy mivel töltsük meg? 10 ötletet mutatunk, legalább egyhez tuti lesz otthon alapanyag.
Édes töltelékek
1. Puding
Az egyik legkedveltebb töltelék. Az 1 tasak pudingport azonban ezúttal ne fél l tejjel főzzünk meg, elegendő lesz 3 dl is. A cukor mennyisége maradhat. A sűrűre főzött pudingot hagyjuk kicsit hűlni és szilárdulni, majd mehet is tésztába. Dúsíthatjuk mazsolával.
2. Túró
Törjük át, dolgozzuk össze cukorral, vaníliás cukorral és citromhéjjal. Mazsola vagy aszalt áfonya is kerülhet bele. Ne legyen túl híg! Éppen csak annyi tejföl kell bele, amennyivel a krém sima állagú lesz, azaz ne maradjon száraz, darabos. Extra tipp: pár dobozka készen vásárolt krémtúró is mehet a tésztába, ha még gyorsabb megoldást szeretnénk.
3. Étcsoki vagy Nutella
Ennél egyszerűbb töltelék tényleg nincs! Még finomabb lesz a sütink, ha akad a kamrában 1-2 banán: karikázzuk fel, majd a csokival vagy a krémmel együtt töltsük a tetszőleges formára vágott tésztába.
4. Gríz
Főzzünk hagyományos módon tejbegrízt, ám a pudingos töltelékhez hasonlóan legyen ez is sűrűbb. Kis hűlés után már fel is használhatjuk, ízesíthetjük savanykás lekvárral vagy citromlével. Friss bogyós gyümölccsel, például áfonyával együtt is megsüthetjük.
5. Kókusz
Ahogy a pudingot vagy a grízt, úgy a kókuszreszeléket is felfőzhetjük tejben, cukorral. 3 dl tejhez 10 dkg kókuszreszeléket és kb. 3 evőkanál keményítőt tegyünk.
Sós töltelékek
1. Sajtmaradékok
Van némi megszáradt sajtvég a hűtőben? Vagy akár többféle? Gyorsan reszeljük le, aztán szalámi- vagy kolbászkarikákkal, koktélparadicsommal és egy kis sózott, fokhagymával ízesített tejföllel már meg is alkottuk a tökéletes sós falatkát.
2. Kolbász és tojás
Főzzünk keményre 1-2 tojást, hagyjuk legalább langyosra hűlni. Közben egy kevés puhább kolbászt vágjunk-morzsoljunk apróra (1 tojáshoz 5-6 dkg kolbászt számoljunk). Tegyük késes aprítóba a tojással együtt, törjük össze. Ízesítsük kedvünk szerint – ez akár el is maradhat, ha jó fűszeres a kolbász –, keverjünk hozzá színes paprikakockákat. Ez a krém remekül passzol a leveleshez.
3. „Pizzafeltét”
Egy kevés olajon pirítsunk fokhagymát. Kanalazzunk rá sűrített paradicsomot, fűszerezzük sóval, oregánóval, bazsalikommal, kakukkfűvel. Mehet a tésztára vagy a tésztába némi magozott, fekete olajbogyó és mozzarella társaságában.
4. Kukorica
A konzerv kukorica a levelesben is megállja a helyét. Fűszeres vajkrémmel, sajtkrémmel vagy túróval együtt a legfinomabb, húsos verzióban sonkakockákat is keverhetünk hozzá.
5. Maradék sült hús
Maradt egy kis sült csirke? Vágjuk apróra, keverjük össze piros vagy zöld pesztóval, fűszerezett sűrített paradicsommal vagy pirított zöldségekkel, például gombával. Sőt! Önmagában a pár kanálnyi maradék pörkölt is új életre kelhet a sós sütinkben.