Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Dobd fel villámgyors házi dresszingekkel a salátádat!

2022. February 9.

Az egészséges táplálkozás egyik alappillére a sok zöldség fogyasztása. Erre kitűnő megoldás a saláta, hisz nagyon sok főételhez illik, vagy akár maga a saláta is lehet főétel valamilyen tartalmasabb feltéttel. A salátákhoz mindig jó jön az öntet, ugyan meg lehet locsolni szimplán egy kis olívaolajjal is, de ha tehetjük, készítsünk hozzájuk különböző salátaönteteket. Ezek egy része hónapokig is eltartható.

 

Olajos alapúak

Ha már az olívaolajat említettem, kezdjük rögtön az olaj bázisúakkal. Lehet egyszerűen friss zöldfűszert olívaolajjal és sóval összekeverni, és ezt használni dresszingként. Keverhető belőle nagyobb adag, hisz az olajban a zöldfűszer sokáig eláll, sőt meg is ízesíti az olajat. Ha nagyobb adagot keverünk be, lehetőleg üvegben tároljuk, ne műanyagban.

Nagy kedvenc és kihagyhatatlan a felsorolásból a vinaigrette. Az alapja nagyjából két rész olaj, egy rész savas alapanyag, kis mustár, só és fűszerek. Mi lehet a savas alapanyag? Friss citromlé vagy ecet. Tehát 5-6 evőkanál olívaolajhoz 3-4 evőkanál citromlé vagy ecet megy. Ha balzsamecettel készítjük, barnás öntetet kapunk, ha pedig fehérborecettel vagy citromlével, akkor világos, sárgás öntetünk lesz. Legegyszerűbb a hozzávalókat egy tálban összedolgozni, majd lezárható üvegben tárolni. Használat előtt mindig fel kell rázni, így fog a savas és olajos alapanyag ismét szépen összesimulni. Fűszerezni bármivel lehet. Mindenféle zöldfűszer kiváló hozzá, az ecetek is lehetnek akár fűszerezettek. Reszelhetünk bele fokhagymát. A sót ne felejtsük el! Ez az az öntet, amely az étkezőasztalon is sokáig eláll, így érdemes nagyobb adagokat készíteni belőle.

Kapcsolódik: Vajon mi lehet a vöröses elszíneződés a fejes salátán? 

A másik kihagyhatatlan öntet az aioli, ami valójában egy fokhagymás mártogatós vagy szósz, de bátran használhatjuk salátákhoz is. Az alapja a pépesített fokhagyma. 2 gerezd fokhagymát lepépesítünk, majd 1 tojássárgájával és sóval kikeverjük. Utána hasonló módon, mint a majonéznél, 2 dl olívaolajat fokozatosan, szinte cseppenként adagolva folyamatos keverés mellett krémes állagúra összedolgozzuk. Kézzel ez nem kevés munka, érdemes gépi habverővel dolgozni. 

 

Nem olajos alapúak

Nézzük mi az, amit gyorsan, az otthon lévő alapanyagokból ki tudunk keverni. Ilyen az ezersziget öntet, ami egy majonéz alapú dresszing. Kb. 2 dl majonézbe belekeverünk néhány evőkanál ketchupot, nagyon apróra vágott vöröshagymával, reszelt fokhagymával és sóval ízesítjük, kevés mustárral vagy citromlével savanyítjuk. Apróra vágott csemegeuborkával dúsíthatjuk. Más majonéz alapú önteteket is készíthetünk, egyre figyeljünk: önmagában a majonéz tömény lehet, érdemes kevés tejföllel vagy natúr joghurttal hígítani. 

Jó szolgálatot tesz a salátákhoz a natúr joghurt. Gyakorlatilag bármilyen zöldfűszerrel vagy fűszerkeverékkel kikeverhető. Készíthetünk például egyszerű kapros öntetet, vagy curryporral keletieset is. Ha túl savanyúnak érezzük a natúr joghurtot, segíthetünk rajta kis tejföllel, tejszínnel vagy majonézzel. A sót ebben az esetben se felejtsük el. Néhány napot tárolhatjuk, de szigorúan csak hűtőben.

Sokszor csak pár perc munka egy jó öntet elkészítése, a végeredmény pedig sokkal finomabb, mint a bolti tartósított

 

Ezt már olvastad? 

Hogyan kerül a saláta az asztalra? Izgalmas út vezet a termőföldtől a tányérodig

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!