Chai lattét házilag is főzhetsz
A masala chai nagy múltra tekint vissza, mintegy 5000 évvel ezelőtt már ismerték Indiában. A tradicionális forró ital fő fűszerei a gyömbér, a fahéj, a kardamom és a szegfűszeg voltak (ezek a ma ismert ital alkotóelemei is), tealevelek csak évezredekkel később kerültek bele, tehát eredetileg gyógyital volt és nem tea. Manapság fekete, fehér, esetleg rooibos teából készítik, és általában forró tejet is tesznek bele. Édes íze, valamint a fűszerek élénkítő hatása miatt kellemes, melengető, serkentő italként tartják számon, amely különösen jól tud esni egy téli napon.
Még egy érdekesség: ne hívjuk „chai teának”! Indiában vagy indiai éttermekben szerte a világon sokféle chai „valamivel” találkozhatunk: masala chai, chai latte és a sort még folytathatnánk. Ez azért lehet, mert a chai eleve teát jelent, a masala chai pedig lefordítva fűszeres teát. Ha azt mondjuk, hogy „chai tea”, az annyit jelent: „tea tea”. Mindezek után lássuk, melyek elkészítésének buktatói!
Ne tegyük bele túl hamar a teát az italba
A legtöbben úgy készítünk teát, hogy egy filtert a bögrébe teszünk, vizet forralunk, majd azt ráöntjük a filterre. Viszont a különböző teafajták nemcsak azt befolyásolják, hogy milyen sokáig kell a teának a vízben lennie, hanem a víz hőmérsékletét is. Az ideális hőfok fekete tea esetében 96, darjeelinghez 85, fehér teánál 80 fok.
Tipp: Teázz az egészségedért! 6 jótékony hatást mutatunk
Ne használjunk régi, állott teát
A tea akár filteres, akár szálas, mindenképpen szárított. Ez viszont nem jelenti azt, hogy korlátlan ideig eláll. A fekete tea őrzi meg frissességét legtovább, ám egyben ennek változik meg a legmarkánsabban az íze, ha már túl régi. Ilyenkor a tea színe sötétebbé válik, és olyasmi mellékíze lesz, mint a régi kenyérnek.
Ne nyomkodjuk a filtert
Ez is egy elterjedt szokás, különösen akkor kezdik sokan nyomkodni a filtert, ha sietnek, és gyorsítani szeretnék a tea elkészültét. A tea csersavat tartalmaz, aminek nagy része a filterben, a kiázott levelekben marad, ha a filtert egyszerűen csak áztatjuk. Ha viszont elkezdjük nyomkodni, sok csersavat nyomunk a teánkba, amitől az sokkal keserűbb lesz.
Időben adjuk hozzá a tejet
Régóta vita tárgyát képezi, hogy mi az ideális sorrendje a víznek, a teának és a tejnek. Ha tudományosan közelítjük meg a kérdést, akkor bizony a tejjel kell indítanunk. Ha a tejet a forró vízbe öntjük, a fehérjemolekulák lebomlanak, és a tej becsomósodik.
Tároljuk helyes módon a teánkat
Feljebb említettük, hogy a tea nem áll el örökké, de tovább megőrzi aromáját, ha helyesen tároljuk. Az oxigén át neki, ezért tároljuk légmentesen záródó dobozban. Ne tegyük meleg helyre, illetve fényre se, ez utóbbi ugyanis bizonyos kémiai elváltozásokat okozhat a tealevelekben. Tartsuk távol az erős illatú élelmiszerektől is, mert könnyen átveszi az illatokat.
Forrás: mashed
Ezt már olvastad?