Biztonságosak-e az üveg sütőtálak?
2020. October 24.Háztartásaink alapfelszerelései közé tartoznak a különböző méretű és formájú, fedeles vagy fedő nélküli, üvegből készült sütőtőtálak. Sokan nem merik azonban ezeket rendeltetésüknek megfelelően a sütőben használni, hiszen az üveg nem szereti a hirtelen hőmérséklet-ingadozást, és könnyen megpattanhat. Valós ez a félelem? Vagy bátran süthetünk üvegben?
Használhatjuk sütéshez?
A gyártók szerint igen, de nekünk kell eldönteni, vállaljuk-e a kockázatot. A kerámia és égetett agyag edények biztosan kisebb eséllyel fognak megrepedni hő hatására, de bizonyos óvintézkedéseket az edzett üveg edényekkel kapcsolatban is érdemes megtennünk.
Mit tehetünk, hogy ne pattanjanak meg az üveg sütőtálaink?
A megvásárolt termékekhez a gyártók részletes felhasználási kisokost mellékelnek, de sajnos ez az a cetli, amit először kidobunk. Ezért a legjobb, ha ezeket az általános szabályokat követjük:
1.Amennyire lehet, kerüljük a hirtelen jelentős hőmérséklet-változást, tehát ne tegyük a fagyasztóból a sütőbe, vagy a sütőből a mosogatóba, langyos víz alá.
2.Ne öntsünk folyadékot a felforrósodott üveg edénybe.
3.Csak 180 °C-ig használjuk.
4.A forró sütőtálat ne tegyük olyan hideg vagy nedves felületre, mint a padló, a konyhapult és a főzőlap. Tegyük inkább konyharuhára vagy fa vágódeszkára.
5.Ne használjuk főzőlapon vagy a sütő grill fokozatán.
6.Hagyjuk az edényt kihűlni, mielőtt elmosnánk.
7.Bánjunk vele óvatosan, ne üssük oda a sarkát vagy karcoljuk össze evőeszközökkel.
Forrás: The spruce Eats