Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Az egészséges táplálkozás alapjai (második rész)

Minden részletre kitérő sorozatunk első részében beszéltünk az egészséges étkezés fontosságáról és a kalóriák szerepéről. Most lássuk, mit is jelentenek pontosan a mikro- és makrotápanyagok!
2021. February 24.

Makrók

A három nagy makrotápanyag típus a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék. Ezekre mind relatív nagy mennyiségben van szüksége a szervezetünknek. Ezekből visszük be a kalóriákat.

Átlagosan számolva szénhidrátokból 4 kalória/grammra van szükségünk. A legkönnyebben kenyérrel, tésztafélékkel és krumplival vihetjük be nagy mennyiségben. Megtalálhatóak továbbá zöldségekben, gyümölcsökben, valamint bizonyos tejtermékekben.

Fehérjéből is érdemes 4 kalória/grammal számolni. A legjobb fehérjeforrások a hús és halfélék, a tejtermékek, bizonyos zöldségfélék, a tojás és a tofu.

Zsírokból 9 kalória/gramm az irányadó mérték. Leggyakrabban előforduló forrásaik a csonthéjas és olajos magvak, a vaj, a sajtfélék, az olajos halak valamint a zsíros húsok.

Azt, hogy pontosan milyen arányban kell ezeknek az összetevőknek jelen lenniük az étrendünkben, az életmódunk, a céljaink és saját testi adottságaink határozzák meg.

Mikrók

A mikrotápanyagok azokat a létfontosságú ásványianyagokat és vitaminokat fedik, amiket viszonylag kis mennyiségben igényel a szervezetünk.

A legfontosabbak ezek közül a magnézium, a kálium, a vas, a kalcium és a vitaminok. Utóbbiak csoportja mindenképpen szükséges, vitaminok nélkül gyakorlatilag az emberi szervezet képtelen lenne a működésre.

Folytatása következik! A sorozat következő részében a tiszta étkezés fontosságáról lesz szó, valamint megnézzük, milyen ételeket érdemes előnyben részesíteni, és mit kell kerülnünk.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Számoljuk a makrókat! Vagy ne?

Számoljuk a makrókat! Vagy ne?

Egy érdekes étrend során a makrotápanyagok bevitelét kell kiszámolnunk. Hatásos ez egyáltalán?
Melyik makrotápanyag a leghasznosabb diétakor?

Melyik makrotápanyag a leghasznosabb diétakor?

Egy tápanyagcsoportot sem érdemes kizárni az étrendünkből, de van, amelyikre nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!