Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Az egészséges táplálkozás alapjai (harmadik rész)

A sorozat előző részeiben kitértünk már a kalóriák jelentőségére, valamint tisztába tettük, mik is azok a mikro-, és makrotápanyagok, most pedig a tiszta étkezésről ejtünk pár szót.
2021. február 25.

Mit is jelent tisztán étkezni? Mivel a Föld lakossága jelentősen túlnépesedett, életvitelünk pedig a sokszorosára gyorsult, az élelmiszeripar képtelen volt tartani az iramot, így megjelentek a feldolgozott, az előre elkészített, és a mesterségesen előállított élelmiszerek. Ezekre egy felől szükség volt, más felől számunkra is sokkal kényelmesebb alternatívát jelentenek, mint a földet kapálni és állatokat tartani. Igen ám, de szervezetünk és emésztőrendszerünk nem erre van berendezkedve.

Az ajánlások szerint ideális esetben étrendünk 80-90%-át olyan élelmiszereknek kéne kitöltse, amiket a természetben megtalálunk. (Tehát a földben terem, vagy természetes módon jött a világra.) Ezeknek az ételenek természetes adottságuknál fogva alacsonyabb a kalória-, és magasabb a tápanyagtartalma, mint feldolgozott társaiknak. Ezzel ellentétben, a gyártósoron készült ételek sokszor rengeteg üres kalóriát tartalmaznak, amelyek energiát ugyan biztosítanak, nem táplálják szervezetünk sejtjeit úgy, ahogyan arra szükség lenne.

Miket együnk?

Lehetőség szerint étrendünk 80%-a az alábbiakból álljon:

-gyümölcsök: természetes antioxidánsokat és mikrotápanyagokat tartalmaznak

-zöldségek: étkezéseink gerincét kell, hogy képezzék. Alacsony kalóriatartalmuk ellenére igen fontos mikropányagokat és rostokat tartalmaznak

-halak és húsok: az evolúció során a legfontosabb fehérjebeviteli forrásainkká váltak

-magok és csonthéjasok: a legjobb zsírforrások és fontos mikrotápanyagokat tartalmaznak

-tojás: az egyik legegészségesebb étek a Földön, hiszen minden megtalálható benne, amire az emberi szervezetnek szüksége van

-tejtermékek: a joghurt például tele van természetes probiotikumokkal

-egészséges keményítők: a krumpli igazi super food, de a quinoa vagy a barna rizs is kiváló értékekkel rendelkezik

-hüvelyesek: fantasztikus fehérje és rost források

-italok: a vízen túl megfelelő mennyiségben fogyasztva a tea és a kávé is ideális szervezetünk számára

-fűszerek és fűszernövények: például bazsalikomlevél

Fotó: 123 RF

Miket kerüljünk?

Az alábbi felsorolás nem azt jelenti, hogy ezeket az ételeket soha ne fogyasszuk, de igyekezzünk a teljes étrendünkre levetítve 20%-ban maximalizálni őket.

-cukrozott termékek: főként a cukros üdítők

-transzzsírok: például chipszek

-finomított szénhidrátok: például a fehér kenyér

Ha ezt a három csoportot kiiktatjuk (minimalizáljuk) a hétköznapjainkból, és inkább az előtte lévő felsorolásból választunk, már jó úton vagyunk, egy hosszabb, egészségesebb, energiával teli élethez.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Az egészséges táplálkozás alapjai (második rész)

Az egészséges táplálkozás alapjai (második rész)

Minden részletre kitérő sorozatunk első részében beszéltünk az egészséges étkezés fontosságáról és a kalóriák szerepéről. Most lássuk, mit is jelentenek pontosan a mikro- és makrotápanyagok!

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!