Az egészséges kurkumából lattét is főzhetsz
Habár a kurkumát leginkább az ételek jellegzetes sárga színét adó őrölt fűszer formájában ismerjük és használjuk már évszázadok óta, kevesen tudják, hogy valójában a gyömbérfélék családjába tartozó fűszer- és gyógynövény gyökerét fogyasztjuk.
Mivel előszeretettel szoktam a reggelemet gyömbér shottal indítani, nemrég ismerkedtem meg a kurkumával egy másik oldaláról. A kurkuma szintén szuper alapanyag hidegen préselt zöldséglevekben. Az elmúlt években azért is kezdett el a korábbinál is nagyobb népszerűségnek örvendeni, mert nagyon erős antioxidáns, gyulladáscsökkentő és antiallergén hatással is bír a növény, így tényleg érdemes megbarátkozni erőteljes ízével.
Őrölt formájában az ázsiai ételek fűszerezésén kívül növényi alapú tojáshelyettesítő ételekhez is használom kis mennyiségben – hiszen pótolható vele a tojássárga színe –, a lenti recept pedig egy melengető forró ital, amivel akár a délutáni kávénkat is kiválthatjuk, ha szeretnénk kicsit csökkenteni a koffeinfogyasztásunkat.
Tipp: Ismered a tempeh-t?
Kurkuma latte, avagy az aranyló tej
Hozzávalók (2 adaghoz):
5 dl zabtej
1 ek juharszirup vagy méz
1 kk őrölt kurkuma
1 kk őrölt gyömbér
1 kk őrölt fahéj
1 csipet őrölt fekete bors
Elkészítés:
Főzőedénybe öntjük a tejet és a juharszirupot vagy mézet, majd beleszórjuk a fűszereket, és alaposan összekeverjük. Alacsony lángon 5 percig forraljuk, majd bögrébe töltjük. A tetejére habosíthatunk egy kevés plusz tejet, majd fahéjjal megszórva fogyaszthatjuk is.
Még egy kis egészség: