Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

4 okot is tudunk, hogy miért egyél több kurkumát!

2020. October 25.

A kurkuma fűszert senkinek sem kell bemutatni. Alapvető összetevője a curry fűszerkeveréknek, csodás sárga színe feldobja az ételeket. Adhatjuk levesekhez, tésztaszószokhoz, egytálételekhez, sőt péksütemények tésztájába is keverhetjük. Mindezek mellett viszont roppant egészséges is, pozitív egészségügyi hatásait a kurkumin nevű gyulladáscsökkentő anyagnak köszönheti.

Segíthet az ízületi gyulladásokon

A fűszer gyulladáscsökkentő hatását jól tudja kamatoztatni ízületi fájdalmak esetén. Fontos viszont, hogy ne vigyük túlzásba, mert a napi 500 mg-nál nagyobb elfogyasztott mennyiség már akadályozza a vas felszívódását szervezetünkben.

Csökkentheti a vércukorszintünket

Bizonyos kutatások arra mutattak rá, hogy a kettes típusú cukorbetegséggel élőknél a kurkuma rendszeres fogyasztása segít csökkenteni a vércukorszintet.

Megelőzheti az Alzheimer-kór kialakulását

Indiában, ahol arányaiban a legtöbb kurkumát fogyasztja a lakosság, jelentősen alacsonyabb az Alzheimer előfordulási gyakorisága, mint Európában vagy az Egyesült Államokban. Jelenleg is folyamatban vannak vizsgálatok ennek okait kutatva.

Csökkentheti a koleszterinszintet

A kurkuma látszólag csökkenti a trigliceridek szintjét, ezek olyan zsírok, amelyek akkor képződnek a vérünkben, ha a szükségesnél több kalóriát fogyasztunk. Ezek a trigliceridek, ha felhalmozódnak, a koleszterinnel együtt okai lehetnek a szívrohamnak és más szívizomzati megbetegedéseknek.

Forrás: The Healthy

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!