Arcmaszktól a jégkrémig – mi mindenre jó a kígyóuborka?
2022. July 5.Magas a víztartalma, hűsít, hidratál, kalóriát pedig alig tartalmaz – nem csoda, hogy annyira szeretjük a kígyóuborkát! Nyáron valóságos jolly joker, mutatjuk, mi mindenre használhatjuk.
Uborkás jégkrém
Ha van otthon egyadagos jégkrémformánk, próbáljuk ki az uborkás verziót! Ehhez turmixoljunk össze kígyóuborkát, citromlevet, tetszőleges édesítőt, ízlés szerint mentát- vagy citromfüvet és némi vizet. Töltsük a jégkrémformákba, állítsunk mindbe egy-egy pálcikát (vagy a formákhoz adott kis műanyag pálcákat), aztán már mehetnek is a fagyasztóba.
Hidratáljuk az arcbőrünket
Ez a praktika nem is olyan régen hódította meg az Instagramot. Végtelenül egyszerű ötlet: egy karika fagyasztott uborkával dörzsöljük be az arcunkat. Az uborka nemcsak hidratál, hanem gazdag C-vitaminban és folsavban, így igazán jól táplálja a bőrünket.
Fejjük meg!
Nem, nem szállt a fejünkbe a hőség! Ha túl keserűnek találjuk az uborkánkat, akkor próbáljuk ki a következő trükköt. Vágjuk le az uborka végét, majd dörzsöljük össze a friss vágási felületeket. Tejszerű anyag jelenik meg, és csökken a keserűség.
Leégésre
Ha sikerült – már így nyár elején – leégnünk a napon, akkor is segíthet az uborka, hiszen nyugtatja, hűsíti az égő bőrt. Ha behűtve tároljuk az uborkákat, vészhelyzet esetén elég gyorsan felszeletelni, majd bedörzsölni vele a leégett részt. De mehet a turmixgépbe is, ha inkább pakolást szeretnénk készíteni.
Tipp: Zöldség vagy gyümölcs a kígyóuborka?
Frissítő üdítő
Ízesített ásványvizet otthon is összedobhatunk! Izgalmasabbá tehetjük ha almát vagy zellerszárat adunk hozzá, de próbálkozhatunk gyömbérrel, lime-lével, ananásszal és körtével is.
Szénhidrátmentes kosárkák
Vágjuk vastag karikákra az uborkánkat, majd vájjuk ki a közepét. Tölteléknek keverjünk össze tonhalkonzervet majonézzel, lime-lével és korianderrel, vagy készítsünk túrós-kapros krémet, körözöttet.
Uborkás jégkockák
Turmixoljuk le az uborkát, majd töltsük egy jégkocka készítő tálca mélyedéseibe. Ha megfagytak, áttehetjük egy fagyasztható dobozba vagy zacskóba.
Arcmaszk
Turmixoljunk össze, majd szűrjünk le egy uborkát. A levével öblítsük le az arcunkat, a sűrűjét pedig feltehetjük pakolásként.
Tartsuk tovább frissen az uborkáinkat
Az egész uborkák nagyjából egy hétig állnak el a hűtőben. Plusz pár nap frissességhez annyit kell tennünk, hogy az uborkákat papírtörlőbe csavarjuk, és zacskóba helyezve a hűtőbe tesszük. Nem muszáj a leghidegebb helyre, mehetnek akár a hűtőajtó polcaira is.
Ezt már olvastad?
Forrás: mashed