Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Gyümölcs vagy zöldség a kígyóuborka?

2022. May 12.

A zöldség-gyümölcs besorolás azért érdekes kérdés, mert ha tehetné, mindenki egy kicsit más oldalról közelítené meg. Egy biológus rendszertanilag venné górcső alá, de lenne, aki azt mondaná, hogy a gyümölcs édes, a zöldség pedig nem, megint mások az elkészítési módot tekintenék a megfejtés alapjául.

Valamennyi önkényes és tudománytalan értelmezést félresöpörve szögezzük le: az uborka bizony gyümölcs. Ahogy a paradicsom, az avokádó és a padlizsán is. Ha biztosak szeretnénk lenni abban, hogy a tányérunkra kerülő „valami” zöldség vagy gyümölcs-e, nagyon egyszerűen megkülönböztethetjük. A gyümölcsben van mag, a zöldségben nincs – ennyi!

A gyümölcs ugyanis mindig valamilyen virágot hozó növény termése, a zöldség pedig egy növény szára, levele, gyökere, vagyis bármilyen része, ami nem a termés maga. Ennek a besorolásnak semmi köze az ízhez, hiszen egy gyümölcs lehet savanyú vagy keserű, egy zöldség pedig lehet édes.

Tipp: Így tarthatjuk frissen az uborkát

Botanikailag tehát az uborka bizony gyümölcs, még azok a nemesített fajták is, amelyekben nincsenek magok. Ami már érdekesebb, hogy bogyós gyümölcsnek tekinthetők, azaz furcsa, de nem a dinnyék közé tartoznak. Mindezek ellenére legtöbbször zöldségként használjuk fel a konyhában, és a boltokban is a zöldségek között találjuk.

Ahelyett viszont, hogy azon szőröznénk, zöldség vagy gyümölcs-e, inkább fogyasszunk belőle minél többet! Alacsony kalória- és magas víztartalma miatt a fogyókúrázók kedvence, ráadásul van benne bőven kálium, magnézium, A-,C- és K-vitamin is.

Még egy kis uborka: 

Uborkaszezon van, de ez a szó mégis honnan ered?

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!