Apró trükkök a konyhában: jelentéktelennek tűnnek, mégis rengeteget segíthetnek
2019. July 29.Kiömlött, foltos lett, éretlen, nem lehet jól vágni… Ezek bizony olyan mindennapi bosszúságok, amelyek elkerülhetetlenek a konyhában. Vagy mégis létezik megoldás? A legtöbb problémára igen, mutatjuk!
Tisztítsunk szószokkal
A ketchuppel meglepően jól lehet réz eszközöket és edényeket polírozni. Egy kevéssel dörzsöljük be az elszíneződéseket, hagyjuk pár percig hatni, majd ismét dörzsöljük át, és végül öblítsük le.
Hígítsuk fel a drága juharszirupot
A jó minőségű juharszirup bizony költséges élelmiszer. Ha 1 csésze almaszószt összekeverünk 1 csésze juharsziruppal, nem csupán spórolunk az utóbbival, hanem nagyon finom gofri vagy amerikai palacsinta feltétet kapunk.
Tisztább kiöntők
Ha a tejeskávénkhoz használt tejkiöntőből hajlamosak vagyunk reggel, félálomban kilötyögtetni a tejet, képezzünk egy kis „ellenállást”. Ehhez elég bedörzsölnünk a kiöntő száját egy kis vajjal.
Második esély a textíliáknak
Az elhasználódott konyharuhák még tökéletes törlőrongyok lehetnek. Vágjuk le az elhasználódott részeket, és szegjük be a széleket.
Frissen maradó alma
Ha nem szeretnénk, hogy a meghámozott alma bebarnuljon, tegyük a szeleteket vízbe egy evőkanálnyi citromlé társaságában.
Gyorsan beérő paradicsomok
Helyezzük a kemény paradicsomokat egy körtével, almával vagy banánnal közös dobozba, elősegítik a beérést.
Ízletesebb brownie
Ha a sima kristálycukrot barna cukorral váltjuk ki a kedvenc brownie receptünkben, akkor kellemesen karamellás ízű lesz a süteményünk.
Eszközök több célra
A habzsák és a díszítő cső használatát ne korlátozzuk a szülinapi tortákra, például kaszinótojás megtöltése is jóval gyorsabb lesz habzsákkal.
Főzzük meg a krumplit, mielőtt megsütnénk
Mielőtt a sütőbe kerülnének, főzzük a krumplikat héjukban, sós vízben, forrástól számított 10 percet. Így gyorsabban elkészülnek a sütőben. Újkrumplinak kevesebb idő is elegendő.
Még egy kis kakaó
Ha csokitortát sütünk, használjunk kakaót is a sütőforma beszórására, így nem lesz fehér lisztporos a torta, amikor kivesszük a formából.
Gyors zsemlemorzsa
Hirtelen zsemlemorzsára van szükség? Kapjunk elő pár szelet kenyeret, dobjuk a kenyérpirítóba, majd tegyük zacskóba, és törjük össze sodrófával.
Csináld magad sütiszaggató
Ha éppen nincs kéznél a kedvenc sütiszaggatónk, bármilyen kinyitott konzerv vagy egy pohár szája is megteszi.
Sűrítés liszt nélkül
Ha nem vagyunk a lisztes rántások hívei, egy kis burgonyapehellyel vagy zabpehellyel szintén jól be lehet sűríteni a szószokat, mártásokat, krémleveseket.
Friss illatok
Ha kifacsartunk egy narancsot vagy grépfrútot, fordítsuk ki a félbevágott gyümölcsöt, és dörzsöljük be vele a mosogatót. Utána tegyük a lefolyó nyílása fölé, és engedjünk rá vizet. Viszlát, kellemetlen szagok!
Könnyebben szeletelhető húsok
A nyers hús sokkal könnyebben szeletelhető, ha nem várunk arra, hogy felengedjen, hanem fagyosan daraboljuk fel. Egyszerűbb vágni, és sokkal szebbek lesznek a szeletek. Ha egészen vékony szeleteket szeretnénk vágni, akkor szintén ez lesz a jó megoldás.
Forrás: Reader’s Digest