Apró, guruló szemek… 8 érdekesség a finom és egészséges bogyós gyümölcsökről
2020. May 19.Így május második felében még csak éppen elindítottuk a sort a szamócával, de vár még ránk az áfonya, a szeder, a málna, a ribizli és az egres, hogy csak a legismertebb kedvenceket említsük. Összegyűjtöttünk 8 izgalmas tudnivalót a bogyós finomságokról, szemezgessetek!
1.A bogyós gyümölcsök közös jellemzője a magas vitamin- és ásványianyag-tartalom. Sok bennük az antioxidáns, kalóriákban viszont szegények, így a szigorúbb diétákba is beilleszthetők.
2.Léteznek óriási szemű eprek. Ezek a fajták elérhetik az átlagos almák méretét.
3.Színkavalkád: málnából létezik fekete és sárga fajta, szamócából pedig nevelgethetünk a balkonon vagy a kertben akár különleges fehér verziót is.
4.Az áfonya frissen fogyasztva – kis mértékben – hashajtó hatású, aszalva viszont segít elmulasztani a hasmenést.
5.A málna levele ehető. Sőt! Gyógynövényként tartják számon, a belőle készült teát a test izmainak (és így a méhfal izomzatának) ellazítására is ajánlják. A nép gyógyászat épp ezért szülés előtt álló kismamák számára különösen javasolja az alkalmazását.
6.Gondoljunk már most a télre! Az alaposan megmosott, megtisztított bogyók egészben is lefagyaszthatók, érdemes porciózva tenni a mélyhűtőbe. De készíthetünk belőlük „instant felhasználható” pürét, illetve befőzhetjük lekvárnak, dzsemnek.
7.Az ókori görögök és rómaikat orvosságként tekintettek a szederre: köszvény ellen használták.
8.Lehet belőlük jégkocka. Nem, most nem arra a verzióra gondoltunk, amikor a jégkockatartóba gyümölcsöt szórunk, feltöltjük vízzel, majd így fagyasztjuk ki, hanem egy az egyben felhasználásra. A megmosott, megszárított szemeket fagyasszuk le egy tányéron egymástól különválasztva, majd dobjuk a limonádénkba vagy a gyümölcsteánkba alternatív jégkockaként.
Forrás: Frisch gekocht