Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

A világ legkedveltebb ételei

Vannak ételek, amelyek a világ minden táján kaphatóak, legyen az egy menő amerikai étterem, vagy egy utcai árus egy eldugott ázsiai falucskában. 
2021. March 16.

Íme a világ 5 legkedveltebb étele az utazók szerint: 

Pizza

Ugyan a pizza eredetéről még mindig heves vita folyik, annyi bizonyos, hogy a legelső variáció már több ezer évvel ezelőtt megjelent. Ma ismert formája azonban csak pár 100 éves. Az XIX. század végén Amerikába vándorolt olasz leszármazottak magukkal vitték kulináris hagyatékukat, így nem csoda, hogy Olaszország után az U.S.A.-ban is nemzeti ételként tekintenek rá. 

Tészta

A tészta nem csak az egyik leggyakrabban fogyasztott étel a világon, egyben a legkönnyebben hozzáférhető is. Köszönhető ez könnyű tárolhatóságának, szállíthatóságának és extrém hosszú eltarthatóságának. Az eredeti olasz tészta durumlisztből, vízből, és olyakor tojásból készül, de manapság már sokféle gluténmentes, illetve növényi tészta is nagy népszerűségnek örvend. 

Hamburger

A hamburger az egyik legtöbb helyen kapható étel; high-end éttermektől, a kifőzdéken át, egészen a gyorséttermekig, mindenhol hozzájuthatsz – a nap 24 órájában. Sokan Amerikából eredeteztetik, pedig az elsőt a németországi Hamburgban készítették. (Innen a név.) 

Rizs

Kutatók szerint az emberek 5000 éve fogyasztanak rizst. Becslések alapján a leggyakrabban fogyasztott élelmiszer a világon. Mára több fajtája is kapható, és a legjelentősebb kultúrák ételeinek alapját képezi. Köszönhető ez könnyű, éghajlati viszonyoktól szinte független termeszthetőségének.  

Tojás

A legtöbben tipikus nyugativilágbeli reggeliként tekintenek rá, pedig bizonyos kultúrában már 10.000 éve fogyasztják. Az első egyiptomi feljegyzés, amelyben tojásétel szerepel például már 5000 éves. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Húsos-gombás pizza

Húsos-gombás pizza

Lehet vékony vagy vastag tésztájú, húsos vagy vega, a házi pizzának nincs párja!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!