A tökéletes sült csirke nyomában… Vajon mi a titka? Mutatjuk!
2021. October 8.A sült csirke igazi tuti tipp a konyhában. Lehet gyors hétköznapi vacsora és vasárnapi ebéd is, egyszerűen elkészíthető, a hozzávalók könnyedén, bármilyen élelmiszerüzletben megvásárolhatók. Bár első blikkre nem nagy kunszt összedobni, mégis van pár apróság, amire ha odafigyelünk, sokkal ízletesebb lesz a végeredmény.
Vásárlás
Manapság már sokféle csirkehús közül válogathatunk. A tanyasi fajták drágábbak, de ezerszer finomabb és jobb állagú húsuk miatt mégis megéri kifizetni a különbözetet.
Eszközök
Felmerülhet a kérdés, hogy mibe tegyük a csirkét sütéshez. Vannak olyan bevonatos sütőedények, amelyek megakadályozzák, hogy a csirkénk bőre az edényhez tapadjon, de ha nem szeretnénk egy ilyenre beruházni, akkor adja magát a megoldás, hogy a köretével együtt süssük meg – például krumpliágyon vagy zöldségekkel.
Sütés előtt
Ha több nappal az elkészítés előtt megvesszük a húst, ügyeljünk a helyes tárolásra. Hagyjuk az eredeti csomagolásában, majd nagyjából két órával elkészítés előtt bontsuk ki, tegyük tepsibe, utána pedig vissza a hűtőbe. Ha így járunk el, kiszárad a bőre, és sütés után ropogósabb lesz. Viszont ne közvetlenül a hűtőből kerüljön a sütőbe, hagyjuk előtte szobahőmérsékletűre melegedni.
Ízesítés
A só persze alapvető – kívül és belül egyaránt bedörzsölve. Ezen felül – ízlés szerint – sok mindent elbír a csirkehús, legyen az zöldfűszer, fokhagyma, vöröshagyma vagy citrom. A bőre alá kerülhet egy kis vaj is.
Sütési hőmérséklet
Soha ne mulasszuk el a sütőnk előmelegítését. Ha gyorsabban szeretnénk megsütni és/vagy ropogósabbra szeretnénk a csirkét, akkor 190-250 fokon süssük, ha az omlósabb állagot szeretjük, akkor alacsonyabb, 150-180 fokos hőmérsékleten készítsük hosszabb időn át. A sütési idő nagyjából a csirke minden 500 grammjára számítva 20 perc, plusz további 10-20 perc. Ha van húshőmérőnk, akkor azt a mellhús legvastagabb részébe helyezzük, amennyiben 75 fokot mutat, akkor készen vagyunk.
Pihentessük
Amikor megsült a csirke fontos, hogy pihentessük legalább 15 percig feldarabolás előtt, hogy ne száradjon ki a hús.
Forrás: the spruce Eats