Így trükközz a cukkinivel
A kenyeret, – mint a legtöbben – én is imádom, de igyekszem odafigyelni az egészségemre és valamilyen alternatív összetevőből elkészíteni fehér liszt helyett. A cukkini és a mandula liszt egyvelege erre tökéletesen alkalmas, hiszen semleges íze miatt édesen és sósan is elkészíthető, plusz nagyon sok jótékony hatással bír a szervezetünkre.
A cukkini, a tök, az uborka és a sárgadinnye rokona, amit fogyaszthatunk párolva, főzve, sütve vagy akár grillezve is. A virágát is megehetjük salátaként vagy rántva, én gyakran abból is készítek valami finomságot az asztalra.
Ez a zöldség a diétázók körében igen népszerű, hiszen nagyon alacsony a kalóriatartalma. Tele van C-vitaminnal, béta-karotinnal, foszforral, káliummal, kalciummal és antioxidánsokban is gazdag.
Gyulladáscsökkentő, jó hatással van a tüdőnkre, így jót tesz az asztmásoknak is. Erősíti az immunrendszert, segíti a bélműködést, és a hasnyálmirigy-gyulladásra is jótékonyan hat. Kordában tartja a koleszterinszintet, és fontos szerepe van a csontok egészségének megőrzésében.
Sokféle ételt készítettem már belőle. Például hosszú csíkokra vágtam, mellyel a spagetti tésztát helyettesítettem, majd a paradicsomos szószommal tálaltam. Gluténmentes, laktató és sokkal egészségesebb, mintha sima tésztát ennék. A másik trükköm, hogy a brownie-ba csempészek egy kicsit belőle, majd a sima lisztet mandula-vagy kókuszlisztre cserélem. A cukkininak köszönhetően sokkal krémesebb és lágyabb lesz a sütemény, és a semleges ízének hála egyáltalán nem érezhető benne a zöldség. Próbáljátok ki ti is!