A sietős hétköznapokon is egyél finomat! Ezeket az ételeket előző nap összeállíthatod, másnap csak sütőbe kell tolni
2020. March 4.A hétköznapok legtöbbször nem a konyhai sürgés-forgásról szólnak. Nem egy fárasztó munkanap után fogunk nekiállni új recepteket kipróbálni, és a kedvenc, de „macerás” családi recepteket is hétvégére tartogatjuk. Végszükségben pár perces tésztavacsorára vagy melegszendvicsre esik a választásunk – és ezzel nincs is gond, nagyon finomak! Viszont ha van időnk egy picit előkészülni, másnap hazaesve csak a sütőt kell bekapcsolni, és már mehet is az összeállított tepsis finomság a sütőbe. 5 szuper ötletet mutatunk.
Rakott tészták
Ha már említettük a tésztaféléket, kezdjük is rögtön a rakott tészták műfajával! A sülés a legkevesebb, ennek az ételnek az előkészítése jóval hosszabb időt vesz igénybe: kifőzzük a tésztát, aztán megvárjuk, amíg kihűl – ha nem így teszünk, pillanatok alatt magába szívja a tejfölt, tejszínt vagy bármi egyebet, amivel összeforgatjuk, sütés után pedig száraz lesz a végeredmény –, sütnünk-párolnunk-pirítanunk kell a többi hozzávalót, netán még tejszínes, sajtos vagy paradicsomos szószt is kell főznünk. Jó hír, hogy ezt mind elkészíthetjük előre, sőt még a rétegezést, illetve a reszelt sajtos szórást is megoldhatjuk előre. Másnap tényleg csak a sütőbe kell dugnunk. Egy kivétel: ha ropogós réteget szánunk a tésztánk tetejére – ilyen például a fűszeres kenyérmorzsa –, nyugodtan készítsük elő, de ne szórjuk meg vele a tepsi tartalmát. Másnapra megszívná magát nedvességgel és elázna, így pedig búcsút inthetnénk a ropogós állagnak.
Gabonás és álgabonás rakott ételek
Lehet rizses, bulguros vagy hajdinás, a tésztákhoz hasonlóan ezek az alapanyagok is előre megfőzhetők, kihűthetők, majd rétegezhetők.
Sült és töltött zöldségek
A „nem barnulós” zöldségek előző nap egész nyugodtan előkészíthetők: hámozás, pucolás, darabolás, olívaolajjal és fűszerekkel összeforgatás. Igen, ezt mind megcsinálhatjuk egy nyugis estén! A töltött zöldségekkel is hasonló a helyzet: gondoljunk például egy finom rizses-húsos töltött padlizsánra! Előre megfőzhetjük a rizst és elkészíthetjük a darált húsos ragut.
Tepsis húsok
A tepsis húsok akkor lesznek igazán finomak, ha nem teljesen nyersen kerülnek a tepsibe. A szeletekre érdemes forró serpenyőben, kevés olajon 1-1 perc alatt kérget pirítani, majd csak ezután pakolni a sütőtálba. Ezt a műveletet egész nyugodtan elvégezhetjük előző nap, sőt a rétegezést is letudhatjuk. Ha elősütött vagy -főzött burgonyával készítünk krumpliágyat a húsoknak, azt is elkészíthetjük korábban. A nyers krumplit viszont csak közvetlenül sütés előtt pucoljuk meg, majd tegyük a tepsibe!
És még egy tipp: ha pácolnánk, csak jót tehet egy éjszaka fürdőzés az aromás fűszerekben. Ezzel is időt nyerünk, ráadásul a végeredmény ízletessége miatt sem kell aggódnunk.
Fasírtok minden mennyiségben
Az előző pontban említett körbepirítás lesz a kulcs ezúttal is. Legyen szó klasszikus darált húsos fasírtokról vagy zöldségből készített gombóckákról, korongokról, a masszát előző nap összeállíthatjuk, megformázhatjuk, majd serpenyőben, olajon kérget piríthatunk rájuk. Ezután mehetnek pihenni a hűtőbe, másnap csak készre sütni, és egy jó kis mártogatóst összedobni melléjük.