A legjobb ételek a piros betűs napokra
2019. May 30.Nőtársaimnak minden bizonnyal nem kell bemutatni, mire is gondolok, hiszen a legtöbbünk élete során legalább néhányszor – ha nem minden hónapban – megtapasztalja azt, hogy miért is emlegetik „nehéz napokként” a menstruációs ciklus első néhány napját. Az ilyenkor jelentkező hangulatingadozás, alacsony energiaszint, hasi görcsök és étvágynövekedés bizonyos mértékig normálisnak tekinthető, hiszen ezek mind a szervezetünkben zajló hormonegyensúly változás következményei, ez azonban nem teszi sokkal kellemesebbé az élményt.
Ha tenni szeretnénk azért, hogy a lehető legzökkenőmentesebben éljük meg ezeket a napokat, érdemes nagyobb figyelmet fordítani a menstruáció alatti, sőt már az azt megelőző étkezésünkre is. Sajnos ez ilyenkor az átlagosnál is nehezebbnek bizonyulhat, hiszen kívánósságunk tárgyai sajnos csak a legritkább esetben a friss zöldségfélék, de ha mégis tudunk elegendő önuralmat gyakorolni, hamar észrevehetjük, hogy a táplálkozásra való kiemelt figyelem nagyban megkönnyítheti számunkra ezeket a napokat.
Az egyik fontos ásványi anyag, amely segíthet csökkenteni a hangulatingadozást és az enervált érzést, a magnézium. Kiváló magnéziumforrásnak számít az avokádó, a banán, a diófélék, a teljes kiőrlésű gabonák, sőt ide sorolható a csokoládé is, de mindenképpen csak a sötét, magas – legalább 70% – kakaótartalmú változatok.
Egy másik fontos ásványi anyag a kalcium, ami egyszerre csökkentheti a hormonváltozással járó puffadást és vízvisszatartást, valamint a hasi görcsöket. A kalcium megtalálható a joghurtban és sajtokban, de még a tejnél is többet tartalmaz például a gomba, a zöld levelesek vagy a mandula.
A nagyon kedvező hatásokkal bíró omega-3 zsírsav a menstruációs görcsökkel járó fájdalmakat is képes enyhíteni. Kitűnő forrása az olajos halak húsa, mint a lazac, pisztráng, makréla és a dobozán feltüntetett jelzés szerinti omega-3 zsírsavban gazdag tojás. Növényi források közül a legjobb a lenmag és a belőle készült olaj, de megfelelő arányban található a dióban és a chia magban is.
A havi rendszerességű vérveszteség akár vashiányhoz is vezethet, ha nem figyelünk eléggé az étrendből történő pótlására. Illesszük be étrendünkbe a zöld leveleseket – például a fodros kelt –, a babféléket, a tökmagot, a szezámmagot, a tofut vagy a sovány marhahúst.