A kókuszolaj csak méreg
A ketozók, a paleozók, a Whole30-azók étrendjében bombabiztos helye van a kókuszolajnak – sőt, azok is fogyasztják, akik lépést akarnak tartani a kajatrendekkel. Viszont már évek óta vitatott a kókuszolajt övező hype. Tele van telített zsírsavakkal. Az American Heart Association pedig 2017-ben egy közleményben kijelentette, hogy a telített zsírsavak megnövelik a szívmegbetegedések kockázatát, elzárják a vérereket.
Ezt támasztotta alá nemrég Karen Michels, a Harvard járványtani intézetének egyik professzora egy előadásában. Úgy véli, annak ellenére, hogy egészségesnek tituláljuk a kókuszolajat, a fogyasztása egészségügyi kockázatot vet fel. Hovatovább szerinte „ez a legrosszabb étel, amit ehetünk” mivel „színtiszta méreg”. Az előadásában kijelentette, nincs olyan tanulmány, amely a kókuszolaj jelentős előnyös hatásait bizonyítaná.
Nem kell viszont azonnal kidobnunk a doboz kókuszolajat – a vita még mindig nincs lezárva. Egy orvos, Mark Hyman például rajong az alapanyag előnyeiért, többek között, mert kiegyenlíti a hormonszintet, így támogatja a fogyást. Továbbá kutatások bizonyították, hogy a kókuszolajban található közepes láncú trigliceridek máshogy emésztődnek, mint egyéb telített zsírsavak.
Több kutatásra van szükség, hogy pont kerüljön az ügy végére. Addig is annyit tehetünk, hogy mértékkel fogyasztjuk a kókuszolajat.
via: Popsugar