Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

A háromnapos böjtölés megújítja az immunrendszert

Ezt állítja egy friss tanulmány
2017. augusztus 19.

Annak ellenére, hogy a böjtöléses diétákat számos táplálkozási tanácsadó kritizálta, egy áttörésnek titulált friss kutatásból kiderül, már egy háromnapos kúra megújíthatja az immunrendszert – akár időseknél is. Ahogy írják, az éhezés beindítja az őssejteket, így azok több fehérvérsejtet termelnek, mely köztudottan segít meggátolni a betegségek és fertőzések kialakulását.

A Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói szerint ez a felfedezés olyan embereken segíthet, akiknek nem ép az immunrendszere (pl.: kemoterápián részt vevő rákos betegek). Továbbá az időseken, hiszen az évek előre haladtával már nem olyan hatékony az immunrendszer.

A fehérvérsejtek fokozott termelése mellett a már nem funkcionáló, sérült részek pedig kijutnak a szervezetből. A hosszabb időtartamú éhezés viszont arra késztetei a teste, hogy a zsír- és glükőztartalékokhoz nyúljon, illetve lebontja a fehérvérsejtek jelentős részét. Minden böjtölési ciklusban a fehérvérsejtek ezen csökkenése az őssejtben a hiány pótlásának folyamatát indukálja.

A kísérlet során az alanyokat arra kérték, hogy hat hónapon keresztül 2-4 napos ciklusokban böjtöljenek. A kutatók az előzőek mellett azt is felfedezték, hogy a hosszabb böjtölés során az öregedéshez köthető PKA enzim, továbbá a rák kialakulását és a tumor növekedését elősegítő hormon is távozik a szervezetből.

Néhány brit kutató viszont kételkedik az eredményekben. Chris Mason regeneratív gyógyászati professzor azt állítja, potenciálisan hasznos lehet, mert nem nagy időtartamról van szó, így nem károsítja a beteg emberek szervezetét sem. Viszont hozzá teszi: „A legésszerűbb megoldás az lenne, ha ezt az eredményt gyógyszerrel is el lehetne érni. Nem hiszem, hogy az éhezés lenne a legjobb mód, inkább a rendszeres táplálkozás mellett vagyok.”

Ehhez a kutatást vezető egyik professzor hozzáfűzi, nincs bizonyíték arra, hogy a böjtölés rossz dolog, viszont arra igen, hogy eredményes. Kiemelte, hogy további vizsgálatok szükségesek még egy pontos eredmény megállapításához, viszont az eddigi eredmények is ígéretesek.

forrás: telegraph.co.uk

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

5 változatos böjti étel

5 változatos böjti étel

Sokak számára Hamvazószerdával hivatalosan is lezárult a farsangi időszak, ez egyúttal a böjt kezdetét is jelzi. De nem kell, hogy a húsmentes és ritkábban magunkhoz vett ételeink, feltétlenül unalmasak is legyenek. Összegyűjtöttünk öt fogást, amit Húsvétig péntekenként is bátran kipróbálhatunk.
Mi az az 5:2 diéta?

Mi az az 5:2 diéta?

Mielőtt követni kezdenénk, ismerjük meg
A nagy diéta-mítosz és ami mögötte van

A nagy diéta-mítosz és ami mögötte van

Tisztázzuk a legelején: egészségesen táplálkozni a legjobb dolog és az egyetlen, amit tehetünk, ha meg akarjuk nyugtatni a lelkiismeretünket evés ügyben. Az más kérdés, hogy hányféleképpen próbáljuk átvágni magunkat, illetve hagyjuk, hogy mások ezt tegyék velünk!

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.