Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Magyar Pékszövetség

A Hajdúsági házi kenyér és a Rozmaringos-burgonyás cipó az év kenyerei

2020. August 20.

A Magyar Pékszövetség idén kilencedik alkalommal hirdette meg szakmai versenyét, amelyre bármely magyar sütőipari vállalkozás nevezhetett függetlenül attól, tagja-e a Szövetségnek. A koronavírus-járvány okozta nehézségek közt is félszáz kenyeret neveztek a pékek, amely jól mutatja elkötelezettségüket, jövőbe vetett hitüket, bizalmukat és nem utolsó sorban szakmaiságukat, hogy a kiszámíthatatlan időszakban is energiát fektettek termékfejlesztésre.

Sokáig bizonytalan volt, hogy meg tudja-e rendezni idei versenyét a Pékszövetség, de végül a veszélyhelyzet feloldásával erre lehetőség nyílt. Köszönet illeti a pékeket, hogy viszonylag rövid jelentkezési határidő ellenére is kiváló minőségű, igényes termékekkel neveztek. A kétfordulós verseny döntőjében 15 kenyeret bírált a szakmai zsűri, hetet a Szent István napi és nyolcat az Innovatív kategóriában. A verseny hagyományos kategóriája, az államalapítás ünnepére készülő Szent István napi kenyér. A pékeknek döntő részben gabonaőrleményből, hagyományos kovászos technológiával kellett elkészíteni a kenyeret úgy, hogy kizárólag magyar, természetes alapanyagokat használhattak. A termék ismertetésében utalni kellett a hagyományra, esetleges tájjellegre.

A Szent István napi kenyér címet idén a balmazújvárosi Balmaz-Sütöde Kft. Hajdúsági házi kenyere nyerte. A Balmaz-Sütöde Kft. lassan 30 éve szolgálja magas minőségű, kiváló alapanyagból készült péktermékeivel a hajdúságiakat. 9 településen találhatók meg a családi vállalkozás szaküzletei. Mottójuk: tradíció – tapasztalat – minőség. Ez a hármasság jellemzi nyertes kenyerüket is. Megőrizve a régi hagyományokat és figyelembe véve az új trendeket alkották meg Szent István napi kenyerüket, a Hajdúsági házi kenyeret.

„Liszt, só, víz, kovásszal kelesztett, dagasztott és kemencében sütött évezredes hagyomány számunkra a kenyér! Szívvel, lélekkel készült kézműves kenyerünkkel próbáljuk azokat a régi dolgokat felidézni vásárlóinkban, melyek visszarepítik őket a fiatalkori évek hagyományaiba, de mégis a 21. századi újdonságokkal fűszerezve teszi azt” – mondta Fülep Zsolt, a Balmaz-Sütöde Kft. vezetője. „Ezen elvek mentén alkottuk meg a 2020-as Szent István napi kenyerünket is. Továbbá, vállalkozásunk lokációjából adódóan, Európa egyik legjobb minőségű löszháti területeinek köszönhetően, acélos búzák feldolgozásával a tökéletes minőségű liszt felhasználása megalapozott. A Hajdúsági kenyér az itt élő emberek számára egy fogalom, hiszen mind a bélzet, mind a héjazat egyedülálló. A nagy térfogatú, ress kenyerek az emberek mindennapjainak egyik legfontosabb pillére. A tészta hosszú érése biztosítja, hogy a megfelelő aromák, valamint a kiváló textúra megtalálható legyen kézműves kenyerünkben! A kovászos technológiával biztosítjuk, hogy kenyerünk hosszan friss maradjon, és minden vásárló kedvence legyen” – tette hozzá Fülep Zsolt.

Az Innovatív kategória kenyerei a legújabb fogyasztói trendeket szolgálják ki: merész íztársítások, Instagram-barát megjelenés és a legfontosabb, az egészségre gyakorolt jótékony hatás jellemzi őket. Az Év Innovatív kenyere a solymári Hel Pékség Kft. Rozmaringos-burgonyás kenyere lett. A Hel Pékség Kft. Solymár nagy tradíciókkal rendelkező sütőüzeme. A rozmaringos-burgonyás cipó egy 1979-es receptet felhasználva készült, melyet még a jelenlegi tulajdonos apósa fejlesztett ki, aki közel ötven évig dolgozott pékként. Ezt a régi receptet vette alapul a pékség mostani, fiatal vezető dagasztója, és dolgozta ki az idei év leginnovatívabb kenyerének receptjét.

Fotó: Magyar Pékszövetség

A rozmaringos-burgonyás cipó 48 órás lépcsős kovásszal készült, főtt burgonyával és friss rozmaringgal. Ebben a kenyérben 30% kovász van, amely két lépcsőben készül, azaz a 15%-át elkészítik 48 órával a dagasztás előtt, majd 24 órával később, félidőben rákovászolnak, így éri el a végleges mennyiséget. A cipónak a megszokottnál magasabb a víztartalma, aminek eredményeként a rozmaringnak is jobban tud érvényesülni az íze. A sütési ideje is hosszabb az átlagosnál, ezáltal vastagabb héjszerkezet alakul ki. A magas víztartalommal együtt ez biztosítja, hogy a cipó napokig megőrzi frissességét.

A Kenyérverseny nyertes kenyereit minden évben a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja először a nagyközönség. Mivel idén elmaradnak az augusztus 20-i rendezvények, ez a lehetőség nem áll rendelkezésre. A Magyar Pékszövetség ezért gyártói felhívást tett közzé, amelyben felkéri a sütőipari vállalkozásokat, vegyék fel kínálatukba 2020. Szent István napi kenyerét, illetve 2020. Innovatív Kenyerét. Azokkal a pékségekkel, akik jelentkeznek erre, a Pékszövetség gyártási szerződést köt, amelyben rögzítésre kerül a kenyér gyártására vonatkozó összes előírás (anyagösszetétel, technológia, forma), ezt szigorúan be kell tartani. Emellett a gyártást vállaló pékségek számára a Pékszövetség biztosítja a kenyérszalagokat és a plakátokat is, melyek egyértelműen felismerhetővé teszik az ünnepi kenyereket és az azokat árusító szaküzleteket. Ez garanciát jelent arra, hogy az ország minden pontján ugyanazt a minőségű kenyeret kapja, aki az idei Szent István napi kenyeret vagy az Innovatív kenyeret kóstolja.

 

Forrás: pekszovetseg.hu

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kenyérreceptek augusztus 20-ra

Kenyérreceptek augusztus 20-ra

Jövő heti ünnepünkre bloggereink kenyérreceptjei közül válogattunk.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!