Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Princz Mihály, Pékmester szaklap

Zsűri előtt az év kenyere

2020. June 26.

Hamarosan eldől, milyen lesz az év kenyere. Idén is meghirdette Kenyérversenyét a Magyar Pékszövetség, melynek első zsűrizése szerda délután zajlott. Két kategóriában, a hagyományos Szent István napi kenyér és az Innovatív kenyér címért versenyeznek a magyar pékek. A nagyközönség a hagyományokhoz híven augusztus 20-án kóstolhatja meg először az év kenyerét.

Két körös szakmai zsűrizés bírálja el a Magyar Pékszövetség IX. Kenyérversenyére nevezett termékeket, amelynek első fordulóját szerda délután tartották. A szakmai zsűri közel félszáz kenyérből választotta ki azokat, amelyek a júliusi második körös zsűri elé kerülhetnek. A versenyt idén 2 kategóriában hirdették meg: Szent István napi kenyér és Innovatív kenyér. A több kategória célja, hogy bemutassa a magyar pékek kreativitását. Az Innovatív kategóriában – amely igen népszerű volt a versenyzők körében – gyógynövényes, fűszeres kenyerekkel nevezhettek a versenyzők. A megmérettetés pénzdíjas, és a Magyar Pékszövetség tagjai mellett bármely magyar sütőipari vállalkozás indulhatott kenyerével.

A verseny legfontosabb kategóriája a Szent István napi kenyéré. A pékeknek döntő részben gabonaőrleményből, hagyományos kovászos technológiával kellett elkészíteni a kenyeret úgy, hogy kizárólag magyar, természetes alapanyagokat használhattak. A termék ismertetésében utalni kellett a hagyományra, esetleges tájjellegére.

A koronavírus-járvány a sütőipar számára is kihívást jelentett, a magyar pékek ez alatt az időszak alatt is helytálltak, mindent megtettek, hogy a nehézségek ellenére folyamatosan friss pékárut találjanak az emberek a boltok polcain. Külön öröm számunkra, hogy ilyen sok nevezés érkezett ebben a helyzetben is. A verseny minden évben megmutatja a magyar pékek minőség iránti elkötelezettségét, és azt, hogy a hagyományok tisztelete mellett nyitottak az újdonságokra is. Jól látszik ez azon, hogy sokan indultak az Innovatív kenyér kategóriában is. Változatos, a fogyasztói trendeket kiszolgáló ízvilág, a gyógynövények és fűszerek egészségre gyakorolt jótékony hatásait megőrző technológia jellemzi a termékeket” – mondta a verseny kapcsán Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.

Szent István napi kenyerekről ízhatásukban, esztétikumukban is el lehet mondani, hogy sok szép termékkel neveztek, komoly verseny alakult ki. A hagyományos kenyér jelleg szépen benne volt mindegyik termékben. Fantasztikus nagy volt az innovációs készségük a versenyzőknek. Bátran nyúltak a fűszerekhez, gyógynövényekhez, kreatív anyaghasználatot láttunk, néhányan akár négyféle fűszert is ötvöztek. A termékek külső megjelenése változatos volt, sok olyan terméket hoztak, ami már első látásra megfogja a fogyasztót. Összességében nagyon sok kiváló minőségű kenyeret vizsgált a zsűri, a második fordulóban szoros versenyre készülhetünk” – összegezte a zsűri tapasztalatait annak elnöke, Ilonka Boldizsár.

Az első körös zsűri elnöke: Ilonka Boldizsár (a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja, a Magyar Pékszövetség elnökségi tagja), tagjai: Werli József (a Magyar Pékszövetség nyugalmazott szakmai titkára), Galicz István (Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola gyakorlati-oktatás vezetője).

A 2020. évi Kenyérverseny győztes termékeit augusztus 19-21. között a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg először a nagyközönség. A gyártó személyét, a kenyér történetét, összetevőit már augusztus elején, a Szent István napi ünnepségek parlamenti sajtótájékoztatóján bemutatja a Magyar Pékszövetség. Mindezek előtt azonban a tegnapi zsűrizésen továbbjutott első 10 kenyérnek július 7-én még egy szűrőn át kell jutnia. Akkor 5 fős zsűri minősíti a versenytermékeket.

A tegnapi nap versenykenyereit a zsűrizést követően az Ökumenikus Segélyszervezetnek adományozta a Magyar Pékszövetség. Fontos számukra hogy „mindennapi kenyerünk” legkiválóbb, nem mindennapi termékei a nehéz helyzetben élőkhöz is eljussanak, ezért minden évben karitatív célokra ajánlják fel a zsűrizett kenyereket.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!