Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

A fáradtság oka nem mindig az alváshiány, inkább a helytelen táplálkozás

2023. January 23.

Állandó fáradtság, energiahiány és rossz közérzet? Gyakori panaszok ezek felgyorsult világunkban, hiszen számos helyen kell helytállniuk. Ott a család, a munka és a barátokra is jó volna időt szánni. Általában úgy próbáljuk megoldani ezt a problémát, hogy több alvást, több edzést vagy több folyadékbevitelt iktatunk be. Ez kétségtelenül segít, de sok esetben a probléma mélyebben gyökerezik.

Az étrend és a fáradtság összefüggései

A fáradtság, az energiahiány és a rossz közérzet hátterében gyakran nem az alváshiány áll! Legtöbben nem is gondolnánk, de a mikrotápanyagok bevitelének hiánya épp annyira befolyásolja szervezetünk energiaszintjét, mint az alvás, a pihenés vagy a sport. Éppen ezért fontos, hogy étrendünk elegendő létfontosságú vitamint és ásványi anyagot is tartalmazzon, különben a fáradtság mindennapos „vendég” lesz életünkben. Károlyfi Edit, az AVON szakértője szerint az egészséges táplálkozás hozzásegít bennünket ahhoz, hogy megőrizzük formánkat, jó teljesítményt tudjunk nyújtani, jól érezzük magunkat a bőrünkben és elkerüljük a krónikus betegségeket. Az okos étkezés pillérei pedig a mértékletesség, a rendszeresség és a változatosság.

A helyes, kiegyensúlyozott étrend az élelmiszerek széles skáláját tartalmazza a négy fontos élelmiszercsoport mindegyikéből. Ezek: a teljes értékű fehérjét tartalmazó ételek (pl. sovány hús, hal, tojás, tejtermékek), a gyümölcs és a zöldség (friss, fagyasztott, konzerv, szárított), valamint a gabonafélék (pl. barna rizs, quinoa). Együttesen biztosítják a különböző tápanyagok, pl. fehérjék, rostok, vitaminok, ásványi anyagok, zsírok megfelelő és kiegyensúlyozott bevitelét a napi igények kielégítésének érdekében.

A szakértő szerint étrendünkre a rohanó, időhiányos hétköznapokban nem mindig könnyű odafigyelni, viszont ha a fáradtság elejét akarjuk venni, sokat segíthet a tervezés. A programjaink mellett az elfogyasztott ételeket, italokat is gondoljuk át, tervezzük meg. Készüljünk előre, akár már előző este állítsuk össze a másnapi útravalót. Okos döntés, ha komplex megoldásokat választunk, például az étrendkiegészítők, étkezéshelyettesítő termékek között is célszerű eszerint dönteni.

Tipp: Fáradtság vagy krónikus kimerültség?

Az étrendkiegészítőknek fontos szerep jut

A kiegyensúlyozott étkezés és az elmaradt mikrotápanyagok pótlására tehát megfelelő választás lehet az étrendkiegészítő- vagy étkezéshelyettesítő shake-ek fogyasztása. A különböző shake-ek finom és egyben kényelmes megoldást nyújthatnak kalóriabevitelünk szabályozására. Közben garantálják, hogy a szervezetünk által igényelt tápanyagok egyensúlyban maradjanak. Amellett, hogy magas a fehérje- és rosttartalmuk, hozzájárulnak a szükséges vitaminok és ásványi anyagok ajánlott napi mennyiségét. Nem mindegy azonban, hogy étkezéshelyettesítő- vagy fehérje shake-et választunk.

Az étrend-kiegészítők közé sorolható fehérje shake-et általában az izmok regenerálására vagy tömegnövelésre ajánlják. Ugyanakkor ezek kalória- és mikrotápanyag-tartalma sem megfelelő ahhoz, hogy ezekkel egy teljes étkezést kiváltsunk. Az étkezéshelyettesítő shake-ek ezzel szemben fehérjék és rostok mellett nélkülözhetetlen zsírsavakat és mikrotápanyagokat is tartalmaznak. Vagyis táplálkozási szempontból teljes értékű étkezésnek számítanak. Napi egy shake fogyasztása segít az energiahiány leküzdésében és hozzájárulhat testsúlyunk megtartásához, míg 2 étkezés helyettesítése akár a fogyásban is segíthet.

Forrás: Drive Me Baby

Kapcsolódik: 

Ezek az ételek segíthetnek a tavaszi fáradtság leküzdésében

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A hosszú alvás utáni fáradtság oka

A hosszú alvás utáni fáradtság oka

Hétvégén könnyen túlaludhatjuk magunkat.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!