5 órai tea – mindent tudsz a híres brit szokásról?
2022. June 5.II. Erzsébet 70 éves uralkodási jubileuma kapcsán végiggondoltuk, hogy mik azok az ételek, italok, gasztronómiával kapcsolatos szokások, amelyek azonnal eszünkbe jutnak Nagy-Britanniáról. Az egyik győztes az 5 órai tea lett, amelyről gyakorlatilag mindenki hallott már, de sokkal kevesebben tudják, mi is ez pontosan.
Nem csupán délután teáznak
A BBC-nek tett nyilatkozatában fogalmazta meg Kate Fox író, hogy a teázás Angliában leginkább egyfajta pótcselekvés, lehet megszokás, ám akkor is elkezd egy angol teát főzni, ha ideges vagy kellemetlen helyzetben találja magát. Így aztán nem olyan meglepő, hogy nemcsak délután teáznak az angolok, hanem gyakorlatilag bármikor délelőtt 10 és este 10 között.
Hogyan teázunk? Sokat elárul rólunk
A felhasznált tea minősége mellett árulkodóak a részletek is. Teszünk-e bele tejet vagy cukrot, és ha igen, mennyit? Egy felmérés szerint a szerényebb anyagi körülmények között élők több cukorral szokták fogyasztani a teájukat.
II. Erzsébet komornyikja, Grant Harrold szerint tejet korábban csak azok tettek a teájukba, akik nem engedhették meg maguknak a jó minőségű porcelán csészéket (a tej hűtötte a tűzforró italt). Ezen felül a munkásosztály tagjai napközben erős fekete teát ittak, szemben a felső tízezerrel, akik a gyengébb fajtákat részesítették előnyben.
Nem mindegy a főzés módja
Válasszunk szálas teát, és melegítsük hozzá forralóban a vizet. A tealeveleket 3-5 percen át kell áztatni a tea típusától függően. A csésze sem mindegy, a különböző lebomló papír és hasonló poharak elnyelik a tea aromáját, így az ital rosszabb lesz bennük.
Még több II. Erzsébet: Íme a jubileumi torta
Többféle teával kínálják a vendégeket
Ha egy angol meghívja teázni a barátait, az a helyes és jó modorú magatartás, ha több különböző szálas teával kínálja a vendégeit. Így akár mindenki kérhet más fajtájút.
Nem kell eltartanunk a kisujjunkat
Gyakran figurázzák ki azzal a briteket, hogy eltartott kisujjal fogják a teáscsészét, ám ez igazából nem az etikett része, hanem történelmi okokra vezethető vissza. A régi kínai teáscsészéknek ugyanis nem volt füle, és nyilván minél kevesebb ujjal szerették volna megfogni a forró csészét.
Nem mindegy, hogyan keverjük
Kulturálatlannak számít, ha úgy keverjük meg a teánkat, hogy az kifröccsen. Az elfogadott, elegáns megoldás szerint nem körbe-körbe kavargatjuk, hanem egyenes vonalban a csésze 6 és 12 óránál lévő széle között mozgatjuk a kiskanalunkat. Van még persze egy halom „ne tedd”, például nem illik szürcsölni, nem illik felemelni a csészealjat a csészével együtt, de csak a csészealjra szabad visszatenni a csészét. Illetve ha beleiszunk a teánkba, a teánkra nézzünk, és ne a többieket figyeljük.
A tea mellé mindig jár snack is
Ezek lehetnek például szendvicsek, kekszek, scone-ok (édes, pogácsaszerű sütemény, amit tejszínhabbal és lekvárral fogyasztanak). A süteményekhez viszont mindig csak a tea elfogyasztása után nyúlnak, nem pedig közben. A kekszek teába mártogatása sem illendő bizonyos körökben.
Kapcsolódik:
Forrás: mashed