5 mód, hogy megízesítsük a diabetikus étrendünket
Érdemes nem pánikba esni, ha kiderül, hogy valamilyen szintű cukorbetegségünk van. Természetesen a sózást, és a cukrot vissza kell fognunk, de nem kell búcsút vennünk mindenféle fűszertől. Hovatovább a fűszerek többsége nemcsak megízesíti az ételeket, hanem a szervezetünkre is pozitív hatással van például azzal, hogy csökkentik a gyulladást, a gyomorégést, a bennük levő polifenoloknak köszönhetően.
1.Fahéj: Tanulmányok mutatták ki, hogy a fahéj segít kontrolálni a koleszterin- és vércukorszintet a kettes típusú cukorbetegséggel küzdőknél. Felhasználása igen változatos: turmixokban, süteményekben, teákban, kávékban, és még a reggeli müzlinkben is megállja a helyét.
2.Bazsalikom: Ez az jolly joker az omega-3 zsírsavakban bővelkedő halakhoz, és a sovány, fehérjedús csirkéhez remekül passzol. Keverjünk bazsalikomot a citromlébe, ezzel kenjük meg a lazacot, és süssük ki. Hagyjuk ki a kalóriadús feltéteket, a panírozást, a kenyeret, és a hízlaló köreteket, és máris egy egészséges és ízletes vacsorát nyerünk.
3.Marinádok: Nagyban növeli íz étel ízét egy előpácolás, marinálás, viszont igyekezzünk ne bolti, kész szószokat venni, azok tele vannak cukorral és nátriummal. Ehelyett állítsuk össze otthoni fűszernövényeinkből, keverjük azokat frissen facsart citromlébe, citrusolajakba, balzsam- vagy fehérborecetbe.
4.Dressing: A marinádokhoz hasonlóan itt is a házi készítésű mellett tegyük le a voksunkat. A klasszikus vinaigrette dressing otthon is könnyen elkészíthető; csaj olíva olaj, citromlé, fokhagyma, só, paprika, és némi fűszer kell bele.
5.Friss gyümölcsök és zöldségek: Különböző fűszerekkel párosítva érdekes és finom ízeket hozhatunk létre. Próbáljuk ki a mentát uborkával, sárgarépával, borsóval. Továbbá készítsünk házi salsát.
forrás: Good Housekeeping