5 elronthatatlan csirkerecept ötletmentes napokra
2021. March 3.Imádjuk a csirkehúst, hisz sovány, egészséges és gyorsan elkészíthető. Aki rendszeresen készíti, időnként kifogy az ötletekből. Íme 5 olyan tipp, amely néhány hozzávalóval is újdonságot hoz az asztalunkra.
Tejfölös-szerecsendiós
Erre legjobb a csirkecomb, alsó vagy felső, amelyiket jobban preferáljuk. A gyorsabb sülés érdekében érdemes az alsó- és felsőrészt szétválasztani. A csirkecombokat tisztítás után sóval és borssal minden oldalukon bedörzsöljük. Olajozott tepsire tesszük, és lefedés nélkül, 180 fokos sütőben félkészre sütjük. Közben ahány csirkecomb van, annyiszor 2 evőkanál tejfölt kimérünk, és frissen reszelünk bele jócskán szerecsendiót, majd sózzuk is. Összekeverjük. A félkész csirkecombok tetejére teszünk 1-1 evőkanál fűszeres tejfölt. Visszatoljuk a sütőbe, 10 perc alatt rásül, akkor megfordítjuk a combokat és a másik felükre is teszünk 1-1 evőkanál tejfölt. Ezután enyhe pirulásig sütjük.
Joghurtos-currys
Csirkecomb és csirkemell is alkalmas ehhez az összeállításhoz. A csirkét tisztítás után egy sütőtálba tesszük. 6 darabhoz legalább 2 dl joghurt szükséges, de lehet többet is használni. A joghurtba keverünk curry port és sót ízlés szerint. Továbbá zöldfűszert vagy friss petrezselymet vagy koriandert vagy snidlinget, úgy 1-2 evőkanálnyit. Rálocsoljuk a csirkére, és lefedve 180 fokos sütőbe helyezzük. Mostanság a joghurtok (és sokszor a csirkehús is) eléggé vizesek, ezért amikor a csirke még csak félig főtt meg, már akkor levesszük a tetejét, és úgy sütjük tovább, hogy minél több víz távozhasson. Érdemes addig sütni, amíg a szaft krémes lesz, és a csirke enyhén megpirul.
Tejfölös-kurkumás
A tejfölbe egy adag aprított vöröshagyma kerül, valamint só és kurkuma ízlés szerint. A kurkumát könnyű túladagolni, 1 dl-be elegendő 1 csapott mokkáskanálnyi. Egy kerámiatálba teszünk egy adag fűszeres tejfölt, ráhelyezzük a szeletelt csirkemelleket, és a tetejét bevonjuk a maradék tejföllel. 1 csirkemellnyi adaghoz kb. 3 dl tejföl szükséges. Ezt is 180 fokos sütőben, lefedés nélkül szépen összesütjük.
Ketchupös-bazsalikomos
A csirkemelleket sózzuk, borsozzuk, és ketchuppal bekenjük. Egy sütőtálat kiolajozunk, és belehelyezzük egymás mellé a pácolt csirkemelleket. Szórunk rájuk bazsalikomot és reszelt sajtot (mozzarellát vagy lágyabb ízű sajtot). A sajt alá egyébként kerülhet még szeletelt paradicsom és sonka is. Letakarva kezdjük el sütni, amikor már levet engedett, le lehet venni a tetejét. Addig érdemes sütni, amíg a ketchupös szaft sűrűre fő, és a sajt szépen rápirul a húsra.
Aszalt szilvás-baconös
Régi, bevált párosítás az aszalt szilva és a bacon. Csirkemellel is remek, és létezik egy gyors és egyszerű verziója. A csirkemellszeleteket sóval és borssal megszórjuk mindkét oldalukon, olajozott tepsire tesszük egymás mellé, és megpakoljuk aszalt szilvával. A baconszeleteket pedig egyszerűen csak ráhelyezzük a tetejükre úgy, hogy betakarják teljesen. Akár több szeletet is, de a szeletek ne fedjék egymást. 190 fokos sütőben tökéletesen megsül, a végén, ha a bacon nem pirulna, érdemes rövid időre magasabb hőmérsékletre és légkeverésre kapcsolni. Akkor az igazi, ha a bacon a tetején roppanósra pirult.