Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

4 tipp a kerek ízekért: így lesz igazán finom téli kedvencünk, a leves

2023. January 8.

Forró, átmelegít, laktat – pont emiatt szeretünk télen leveseket kanalazni. No, meg azért, mert ha finom, szezonális alapanyagokból készítjük, vitamin- és ásványianyag-tartalmuk sem utolsó. Az alábbi 4 apró tipp pedig abban segít, hogy még jobb legyen a végeredmény. 

 

1. A krémleves legyen igazán krémes! 

A krémlevest nemcsak azért nevezzük így, mert a főzési idő végén pürésítjük, botmixerrel áttörjük a lábas tartalmát. Kell bele valami, ami igazán selymessé teszi, ez legtöbbször főzőtejszín, habtejszín, tejföl, joghurt vagy vegán főzőkrém. A főzés végén adjuk hozzá, és a főzőkrém, főzőtejszín kivételével ne felejtsünk el hőkiegyenlíteni, azaz egy kevés forró vízzel elkeverni a „krémesítőnket”, mielőtt a lábasba csorgatjuk. 

 

2. Belevalók és feltétek 

Hatalmas pluszt ad a levesnek, ha ízben harmonizáló (de egy plusz textúrát adó) levesbetéttel vagy feltéttel dobjuk fel. Az édeskés céklához csodás lesz a feta sajt és egy kevés ropogós olajos mag, a sütőtökhöz szinte adja magát a tökmag, a hagymaleves pedig olvadozó sajtos pirítóssal lesz az igazi. Gondolkozhatunk tésztákban, palacsintametéltben, sajtokban, olajos magvakban, kenyérfélékben, pirított sonkában, baconben. 

 

Tipp: Hitted volna? Bangkokban van egy nagy fazék leves, amit már 50 éve főznek

 

3. Vegyünk példát az olaszokról, azaz mindent bele! 

Az olasz minestronét senkinek sem kell bemutatni: gazdag zöldségleves szezonális, olcsó, elérhető zöldségekből. Hasonló a ribollita is, amelybe még a megmaradt szikkadt kenyeret is felhasználták. Sűrű, szintén kenyérrel dúsított paradicsomlevesük ugyancsak egyszerű, de nagyszerű, és említhetnénk a híres, szintén teljesen hétköznapi alapanyagokból készülő toszkán bablevest is. Mit tanulhatunk mindebből? Nem kell mindig luxus, nézzük meg, mi van itthon, mixeljük bátran a zöldségeket és a hüvelyeseket, az eredmény gazdag és házias lesz. 

 

4. Nem mindegy a főzési sorrend 

Az előző pontot folytatva fontos leszögezni: egy tartalmas, „darabos”, azaz nem krémleves főzésére igenis oda kell figyelni. Természetesen nem kell megállás nélkül őrizgetni, de még véletlenül se tegyük bele egyszerre a babot és a brokkolit. Nincs is rosszabb, mint a puha, szétfőtt, elmálló zöldségek. Puhuljon meg minden, de egy picit maradjon harapható! 

 

Ezt már olvastad?

Liptai Claudia elárulta kristálytiszta, különleges húslevesének titkát

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!