Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

4 pontba szedtük a tökéletes hamburger titkait

2022. March 8.

Ha a hétre tervben van egy finom, szaftos házi hamburger, olvasd el tippjeinket, és vedd fel a versenyt a kedvenc hamburgereződ kínálatával! Cikkünkben megmutatjuk, mi a tökéletes hamburger titka húspogácsától a zsemléig, szószoktól az egyéb „belevalókig”. Mindenekelőtt azonban megjegyeznénk: ezúttal szabadon engedheted a fantáziád, nyugodtan használj elsőre szokatlannak tűnő párosításokat a feltétek és szószok tekintetében.

A húspogácsa
A hamburger központi eleme a húspogácsa, amiből többfélét is vásárolhatunk a boltokban, de ha több időnk jut a projektre, mi magunk is elkészíthetjük otthon. A legjobb, ha húsz százalék zsírtartalmú marhahúst (lapockát vagy hátszínt) választunk, fűszerezésekor alapvető a só és a bors. Ha borjúhúsból készül a burger, a petrezselyem és a koriander is nagyon jól illik hozzá, amennyiben vadhúst választunk, óvatosabban fűszerezzünk, ezeknek a húsoknak ugyanis erősebb, jellegzetesebb ízük van. A húspogácsák formázásánál ügyeljünk arra, hogy ne legyenek túl laposak a korongok, sóval pedig csak közvetlenül sütés előtt szórjuk meg, így elkerülhetjük a hús kiszáradását. Jó, ha sütés előtt néhány órára hűtőbe tesszük a korongokat, hogy összeérjenek az ízek.

A zsemle
Beszerezhetjük a boltból, vagy megsüthetjük házilag. A kettévágott zsemle közé került öntetek hamar átáztatják a péksüteményt, ez pedig jelentősen ront az élvezeti értékéből. Ezért mielőtt összeállítjuk a hamburgert, forró, száraz serpenyőben pirítsuk meg az elfelezett bucik vágott oldalát. 

 

Tipp: Íme legfrissebb hamburger-válogatásunk bloggereink legfinomabb receptjeiből

A feltétek
Igaz ugyan, hogy a hamburger legfontosabb hozzávalója a hamburgerhús, az étel igazi karakterét talán mégis az adja meg, hogy mit társítunk a húshoz. A leggyakoribb feltétek a sajt, a majonéz, a ketchup, a mustár és a különböző salátakeverékek. Ha valami különlegesebb ízkombinációra vágyunk, érdemes kipróbálni a hagymalekvárt vagy a hagymacsipszet, sajtok tekintetében pedig a megszokott cheddar mellett tehetünk a burgerünkbe például mozzarellát is. Ha salátáról van szó, az elterjedtebb jégsaláta helyett a rukkola is jó választás, jellegzetes íze új színfoltot visz az ételbe.

Bacon
Szupertippünk a bacon! A hamburger akkor lesz igazán mennyei, ha bacont is teszünk a húspogácsára. A magas hústartalmú bacont először pirítsuk meg egy serpenyőben, majd helyezzük a húspogácsára. Kellemesen sós, ropogós ízéhez tökéletesen passzol a marhahúspogácsa és bármilyen pikáns, enyhén édeskés fűszerezésű szósz – véli Kovács Péter baconszakértő, a Gierlinger termékeket is gyártó Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatója.

Még egy utolsó simítás
Végezetül egy kis kézügyességre is szükségünk lesz a hamburger összeállításakor, a különböző rétegek ugyanis hajlamosak elcsúszni egymáson. Az alsó, megpirított bucira legelőször a szószt kenjük, csak aztán jöjjön rá a hús, arra a bacon, a sajt és a különböző feltétek. A sort ismét a szósszal zárjuk, ami segít, hogy a hús és a többi hozzávaló ne mozduljon el a bucik közül. Persze önmagában ennyi még kevés: az elkészült hamburger közepére tűzzünk egy hosszú hamburgerpálcát, hogy a hamburger rétegei biztosan ne csússzanak el egymáson.

 

Ezt már olvastad? 

Mi köze Hamburgnak a hamburgerekhez?

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!