Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Gránátalma, a termékenység szimbóluma

2023. January 4.

Január egyik idénygyümölcse a gránátalma, másnéven pomagránát vagy grenadin. Őshazája Kelet- és Dél-Ázsia, de mára gyakorlatilag az egész világot meghódította és a világ minden táján elérhető, még ha nem is termelhető ott. Annak ellenére, hogy déligyümölcs, hazánkban nagyon jól megterem. Sokan nem is tudják, hogy népművészetünk egyik kedvelt motívuma ez a gyümölcs, a termékenység szimbóluma. Egyes vélekedések szerint a honfoglaló magyarok által vetett lábat a Kárpát-medencében. Régen ünnepi gyümölcs volt a főúri asztalokon. Ismét egyre több kertben megtalálható itthon is, a déli fekvésű napos, szélvédett helyet kedveli. 

A gyümölcs maga többféle színben pompázik, lehet fehér, sárgászöld, piros vagy egészen sötétlilás. A belső, fogyasztható húsos magok színe piros, néha ennél halványabb rózsaszín.

Imádjuk a gyümölcs magjainak vérpezsdítően vörös színét. Élettani hatásait tekintve csodás immunerősítő, rengeteg vitamin és ásványi anyag megtalálható benne. Antioxidáns tartalma kiemelkedő. Ugyanígy jelentős mennyiségű flavonoidot tartalmaz, ami kiváló hatással van érrendszerünkre. Gyulladáscsökkentő, emésztésjavító, segíthet az ideális koleszterinszint elérésében. Védi a májat és a vesét. Serkenti az ösztrogén termelést is, így hölgyeknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Hatással van a bőrünkre, hajunkra, ezért szépségszerként is alkalmazható.

Felhasználását tekintve nem csak az élelmiszeripar kedvelt gyümölcse. Erőteljes színe és színező hatása miatt fonalak és szőnyegek színezésére is használják.

Tipp: Csodás fekete retek, amit nem csak reszelve ehetünk

A konyhában pedig szinte mindenhez jöhet. A legtöbb ételt feldobja színével és ízvilágával. Salátákban nagyon finom frissen, nyersen, egyaránt gyümölcs- és zöldsalátákban is. Készíthetünk belőle öntetet húsokhoz, sültekhez, vadakhoz. Süteményekhez inkább hőkezelés nélkül ajánlott, így tartja meg csodás színét. Nagyon jól mutat tortákon, pohárkrémekben, pavlova tetején, vagy bármely sütemény díszítő elemeként. Készíthető belőle fagylalt, jégkrém, lekvár és dzsem is. Egyes országokban bor készül belőle, egyébként likőr alapanyag. Sőt, a koktéloknál ismert grenadinszirup gyakorlatilag gránátalmalé.

Vásárlásnál arra figyeljünk, hogy ép, egészséges, fényes és feszes héjú gyümölcsöt válasszunk. A puhább, beesett vagy ráncos héj már a túlérett gyümölcsökre jellemző. 

Viszonylag hosszú ideig tárolható otthon a még egész, sértetlen gyümölcs. Ehhez az ideális hőmérséklet 8-10 fok. Napfénytől védett hely szükséges neki. Így egy hónapig is eltartható. Ha már kimagoztuk, a szemek gyorsan romlanak, csak pár napig állnak el. Érdemes a megpucolt szemeket lefagyasztani, ha nem tudjuk mindet azonnal felhasználni.

 

Ez is érdekelhet: 

Így pucold és szeleteld szakszerűen a citrusféléket

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!