Így fagyaszthatjuk le a kekszeket és a nyers keksztésztát
2022. December 22.Hálás műfaj a keksz: az alaptésztát kedvünkre ízesíthetjük, formázhatjuk, sütés után pedig sokáig eláll fémdobozban. És még egy – vagyis inkább két – jó hír: mind a kisült keksz, mind a nyers tészta fagyasztható, így akkor sem kell pánikolni, ha idén tényleg túl sokra sikerült a mennyiség.
Így fagyaszthatjuk le a kész kekszeket
A megsült és kihűlt kekszeket (linzert, cookie-t, darálós kekszet és hasonló jellegű édességeket) tegyük be egy deszkán a fagyasztóba úgy, hogy ne fedjék egymást. Nagyjából 1 óra alatt keményre fognak fagyni, ezután már mehetnek ömlesztve egy dobozba vagy zacskóba. Fagyasztva 4 hónapig is elállnak.
Tipp: Cookie Monster csokis keksze nem az, aminek gondolnád
Hogyan olvasszuk ki a kekszeinket?
Ilyenkor azt szeretnénk elkerülni, hogy túl sok nedvességet vegyenek fel, és emiatt bepuhuljanak. Egy vízszintes felületre tegyünk papírtörlőt, és terítsük ki rá egy rétegben a kekszeket. Hagyjuk szobahőmérsékleten kiolvadni, ha ez megvan, tegyük be pár percre a sütőbe 150-160 °C-ra.
Hogyan fagyasszuk le a nyers tésztát?
A tészta lefagyasztása jobb, mint a kész kekszek lefagyasztása, hiszen frissen tudjuk majd megsütni a kekszeket. A nyers tésztát nyújtsuk ki egy vízszintes felületre, tegyük így a fagyasztóba, majd hagyjuk keményre fagyni. Ezután tárolhatjuk helytakarékosabb módon is a fagyasztóban.
Hogyan süssük meg a fagyasztott tésztát?
Egy éjszakára tegyük át a fagyasztóból a hűtőbe a tésztát, másnapra formázható lesz, innentől kezelhetjük a megszokott módon.
Forrás: marthastewart.com
Ezt már olvastad?
Kenyérből keksz? Izgalmas eredetsztorit tudhat magáénak a karácsonyi spekulatius keksz