Így tárold az almát, hogy tovább friss maradjon
2022. December 3.A roppanós, édeskés vagy épp savanykás alma mindennapjaink egyik legklasszabb gyümölcse, így jó lenne, ha sokáig élvezhetnénk, miután beszereztük a piacon vagy a boltban. Nézzük, hogyan érdemes otthon tárolni!
Az almát hűvös, száraz, napfénytől védett helyen a legjobb tartani. Ha van ilyen tulajdonságokkal bíró pincénk, ott az alma akár 10 hónapig is eláll. Ennek hiányában biztos megoldás a hűtőszekrény, ennek frissentartó fiókjában 6-8 hétig marad friss, szemben azzal az 1-2 héttel, amire a konyhapultunkon tárolt almák esetén számíthatunk.
Tipp: Mitől lehet keserű az alma íze?
Az alma – több más gyümölcshöz hasonlóan – tárolás közben etiléngázt szabadít fel. Ennek hatására a közelében található zöldségek és gyümölcsök gyorsabban kezdenek beérni. Ha az almáink sérültek vagy túlérettek, akkor még több gáz szabadul fel belőlük. Ezért érdemes a hűtőben egy külön zacskóban tartani, ha pedig a konyhapultra vagy étkezőasztalra tesszük ki, akkor jobb, ha külön tálba kerülnek. Nézzük át gyakran, mert ha az egyik elkezd rohadni, attól a többi is gyorsabban meg fog romlani.
A bolti almákról sajnos nem tudjuk, hogy pontosan mikor szedték le őket és mennyi időt töltöttek a polcon, ezért ne számítsunk arra, hogy hónapokig el fognak állni. Maximum pár heti adagot vásároljunk belőlük!
Ha egy almának csak a felét használjuk fel, a maradékot tegyük mindig hűtőbe frissentartó fóliába csomagolva. Ha elcsomagolás előtt csepegtetünk rá egy kis citromlevet, akkor a bebarnulását is megelőzhetjük vagy legalábbis mérsékelhetjük.
Forrás: marthastewart.com
Ezt már olvastad?