Így a legegyszerűbb tesztelni, hogy éles-e a késünk
2022. November 11.Aki gyakran főz, pontosan tudja: az egyik legfontosabb dolog, hogy tényleg élesek legyenek a kések. Sokkal egyszerűbb dolgozni velük és még biztonságosabbak is, hiszen amíg egy éles késsel elvágjuk, amit szeretnénk, a tompa élű megcsúszhat, így pedig könnyebben a kezünkbe szaladhat. A rendszeres használat következtében idővel mindegyik kés elveszíti az élét, még a legdrágább, legjobb minőségűek is. Ilyenkor vagy elvisszük egy profi késélezőhöz, vagy mi magunk kezdjük megélezni. De honnan lehet egyszerűen felismerni, hogy mikor jön el az a pillanat, amikor érdemes nekiállni a késélezésnek?
Tipp: Tényleg jobb, ha kézzel tépkedjük a salátát?
A legegyszerűbb módszer a filmekben és tévéműsorokban is gyakran bemutatott papírteszt. Ragadjunk meg az egyik kezünkkel egy teljesen hagyományos írógéppapírt, és tartsuk függőlegesen. A másik kezünkbe fogjuk a tesztelendő kést, és egy lassú mozdulattal vágjuk ketté a papírt úgy, hogy a kés markolata felől a hegyéig haladunk ahogy a papírt vágjuk. Egy megfelelően éles késnek minden nehézség nélkül, egy mozdulattal ketté kell vágnia a papírlapunkat. Ha a kés valahol megakad, jegyezzük meg, hogy ez az él melyik részén volt, arra a területre jobban kell majd figyelni élezés közben.
Forrás: mashed
Ez is érdekelhet: