Szereted az olívabogyót? Jótékony hatása miatt érdemes gyakran eszegetni
2022. October 29.Az olívabogyó apró, ovális gyümölcs méretéhez képest nagy maggal a közepén. Színe a zöld különböző árnyalataitól a feketéig terjed. Az éretlenebb olíva zöld, minél érettebb, annál sötétebb lesz a színe. A nyers olíva nagyon keserű, ezért vagy olajat csinálnak belőle, vagy marinálják maggal együtt vagy anélkül. Nézzük, miért olyan egészséges!
Gazdag antioxidánsokban
Polifenolokban bővelkedik, ezek segíthetnek csökkenteni több krónikus megbetegedés előfordulásának az esélyét.
Gyulladáscsökkentő hatású
A benne található polifenolok egyike igen hatékony természetes gyulladáscsökkentő szer.
Hasznos a szívünknek
Habár magas a zsírtartalma, szerencsére ez a zsír egészséges, egyszeresen telítetlen fajta. Segíthet csökkenteni a szívbetegségek kialakulásának az esélyét, mivel kedvez a vérnyomásunknak, illetve hozzájárulhat a vércukorszintünk helyes működéséhez.
Ez is érdekelhet: Miért zöld általában az olívaolajos üvegek színe?
Hasznos a csontjainknak
Állatkísérletek szerint összetevői segíthetnek megakadályozni a csontritkulás kialakulását, de ebbe az irányba még további kutatásokra lesz szükség, hogy lássuk, ez a hatás jelentkezik-e az embereknél is.
Fermentált élelmiszer
A fermentált élelmiszerek fogyasztása azért hasznos, mert olyan hasznos baktériumokat és enzimeket viszünk be velük a bélflóránkba, amelyek javítják az immun- és emésztőrendszerünk működését.
Mindenki számára egészséges?
Elszigetelt esetekben megjelenhet allergiás reakció az olívára, de ez is általában nem magára a gyümölcsre, hanem a fa pollenjére jelentkezik. A feldolgozása során megnövekszik a sótartalma, így aki alacsony sótartalmú étrendet tart, annak érdemes csak mértékkel fogyasztania.
Forrás: BBC goodfood
Tipp: