Hány fokos olajban süssünk csirkét?
2022. September 18.Rántott hús nélkül számos magyar családban el sem tudják képzelni a vasárnapi ebédet. Mi lenne, ha jövő hétvégén csirkét sütnél? Hála – például – a KFC-nek, sokak kedvence a belül omlós, kívül ropogós bundázott csirke, aminek egy buktatója van: az olaj hőmérséklete. A túl hideg olajban készült csirke kívül puha és olajos lesz, ha pedig túl forró olajban sütjük ki, akkor nyers marad a hús közepe, a bundája pedig megéghet.
Tipp: Hogyan használhatjuk fel a sült csirkét az utolsó morzsáig?
Mi az ideális hőmérséklet?
150-160 °C közötti, de ennek eléréséhez kicsit jobban fel kell melegítenünk az olajat. Töltsük meg a lábast félig olajjal, és melegítsük fel 180-190 °C közé. Azért szükséges jobban felhevíteni, mert amint beletesszük a csirkét, az olaj hőmérséklete csökkenni fog. Ne tegyünk egyszerre túl sok csirkét a lábasba, attól ugyanis túlságosan le fog esni az olaj hőmérséklete.
Ha biztosra szeretnénk menni, használjunk olaj- vagy húshőmérőt. Ezt a teljes sütési idő alatt érdemes az egyik csirkedarabban tartani. Amint a hús belső hőmérséklete eléri a 70 fokot, vegyük ki az olajból, és tálalásig tegyük konyhai papírtörlőre.
Forrás: mashed
Kapcsolódik:
Panírproblémák – miért eshet le a bunda a rántott csirkéről?