Így segíthetjük a D-vitamin felszívódását a szervezetünkben
2022. July 21.A D-vitamin hiánya meglepően gyakori probléma, még olyan országok lakóinak körében is, ahol bővel lenne lehetőség sok időt a napfényen tölteni. Az utóbbi pár évben egyre többen kezdtek ennek a hiánybetegségnek a kutatásával foglalkozni, főleg egy 2020-as kutatás nyilvánosságra kerülése után, amely megállapította, hogy a koronavírussal kórházban kezeltek 80%-ának alacsony volt a D-vitamin szintje.
Mi okozhatja a D-vitamin hiányát?
Ha minden jól működik, akkor bőrünk a nap ultraibolya sugárzását elnyeli, és a D-vitamin egy inaktív formájává alakítja, amiből májunk és veséink állítanak elő aktív D-vitamint. Ez a vitamin kritikus fontosságú csontjaink és immunrendszerünk egészsége szempontjából. Viszont van az elmélettel pár probléma. Először is az északi szélesség 40. fokától délre tudnánk elég napfényhez jutni, hogy ez a módszer önmagában elegendő legyen. Ez Európában csupán Görögországot és Dél-Spanyolországot jelentené. De ennél is nagyobb gond, hogy bár a D-vitamin miatt szükséges lenne, sok egyéb okból viszont nagyon is káros az erős napfénynek és pont az ultraibolya sugárzásnak kitennünk magunkat. Egy harmadik problémaforrás pedig a különböző bélrendszeri rendellenességek lehetnek, amelyek megakadályozzák a vitamin felszívódását.
Tipp: Kevés a K-vitamin? Ezek az árulkodó tünetek
Hogyan pótolhatjuk a kieső vitamint?
A táplálékkiegészítőkben két fajta D-vitamint találunk: D2-t és D3-at. Mindkettő hasznos, de a D3 látszólag jobban megnöveli a vérünkben a D-vitamin mennyiségét. Az is szerepet játszhat az eredményességben, hogy mikor fogyasztunk étrendkiegészítőket. Egy tanulmány arra jutott, hogy jobban felszívódnak, ha a nap legkiadósabb étkezésekor vesszük be. Az is segít, ha tudatosan magnéziumban gazdag ételeket eszünk, a magnézium ugyanis segíti a D-vitamin felhasználását. Ilyenek a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a salátafélék és az olajos magvak. D-vitamint sajnos elég kevés élelmiszer tartalmaz, többségük állati eredetű, de több tejtermékbe, gyümölcslébe és müzlibe is kerül hozzáadott D-vitamin.
Témába vág:
Forrás: The Healthy