Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Hogyan működik a BMI kalkulátor?

2022. August 15.

Gyermekre vágyik, de úgy érzi, hogy a testsúlya nem ideális? Szeretné csökkenteni a kockázatokat és szeretne leadni a testsúlyából, mielőtt teherbe esik? Legelőször tisztáznia kell azt, hogy túlsúlyos vagy elhízott az állapota. A BMI-kalkulátornak köszönhetően ezt könnyen megtudhatja.

 

A Body Mass Index pontos tájékoztatást ad

A BMI, vagyis a testtömegindex segít meghatározni, hogy milyen testsúly az ideális Ön számára a magasságához képest. Az elhízás mérésére használják, és azon az egyszerű elképzelésen alapul, hogy a testzsír mennyisége a testsúly növekedésével nő.

A BMI a magasság x testsúly arányán alapul, a BMI-kalkulátor nem veszi figyelembe az életkort, a nemet vagy más tényezőket – a BMI a kg-ban számított testtömeg és a m-ben számított testmagasság négyzetének hányadosa (kg/m2).

 

Normál testsúlyú, sovány, túlsúlyos vagy elhízott?

Ennek a számításnak az alapján besorolhatja magát az egyik kategóriába, amely megmutatja, hogy van-e súlyfeleslege, és milyen egészségügyi kockázatokkal kell szembenéznie.

 

Soványság

Ha az eredmény 18,5 alatt van, Ön sovány. Ez lehet betegség tünete, az étkezés megtagadásának következménye, de egyesek genetikailag hajlamosak rá. Vannak vele járó kockázatok is, mint például az alultápláltság, vitaminhiány, vérszegénység, csökkent immunitás, a műtétek utáni komplikációk fokozott kockázata, növekedési és termékenységi problémák vagy csontritkulás.

 

Normál súly

A számítás normális súlyra mutat? Gratulálunk!

 

Túlsúlyosság

A túlsúly gyakran összefügg az egyén rossz anyagcseréjével vagy az étkezési szokások megváltozásával, ez egyfajta figyelmeztetés arra, hogy kezdjen el foglalkozni a súlyával. Ez lehet stressz vagy terhesség okozta átmeneti állapot, de jelezheti a túlsúlyosság kialakulását is. Ehhez képest a megnövekedett testzsírral összefüggő betegségek kockázata alacsony.

1. fokú elhízás

Az elhízás krónikus betegség, amely a lakosság mintegy 40%-át érinti. Ez tehát nem egy kivételes dolog. Amikor a BMI-kalkulátor azt mutatja, hogy Ön 1. fokú elhízás állapotában van, az azt jelenti, hogy ideje elkezdeni a fogyást és vigyáznia kell a testsúlyára.

Előfordulhatnak ízületi és hátfájdalmak, gyakori fáradtság és termékenységi problémák, a menopauza utáni korban levő nőknél pedig megnő a cukorbetegség, a vastagbélrák, a mellrák vagy a stroke kockázata.

2. fokú elhízás

A betegségek kialakulásának kockázata a 2. fokú elhízás esetén növekszik, beleértve a szív- és érrendszeri betegségeket, a 2. típusú cukorbetegséget, a rákot és a magas vérnyomást.

3. fokú elhízás

A 3. fokú elhízásnál a magas testzsírral járó betegségek kockázata valóban magas, és légszomj, epehólyag betegség, megnövekedett vérzsírszint és még sok más betegség is előfordulhat.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Milyen bort ihatunk a fogyókúra alatt?

Milyen bort ihatunk a fogyókúra alatt?

Bármilyen hihetetlen, egy-egy pohár bor akár a súlyvesztésben is a segítségünkre lehet

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!