Okos tippek újhagymára: termesztéstől a kanadai sós hagymáig
2022. June 1.A nyersen és hőkezelve egyaránt sokoldalúan felhasználható, egész évben könnyen beszerezhető újhagymának minden kamrában és konyhában ott a helye! Mutatunk pár izgalmas ötletet, amit mindenképpen érdemes kipróbálni.
Termesszük magunknak
Léteznek elsőre nagyon ötletesnek tűnő hackek, amiket ha jobban szemügyre veszünk, bizony kiderül, hogy költségesek vagy épp különleges eszközök szükségesek megvalósításukhoz. Na, a következő szerencsére nem ilyen! Csak némi újhagyma, víz és egy edény kell hozzá. Vágjuk le a hagymáink szárát a fejről és a gyökerekről, majd utóbbit helyezzük vízbe úgy, hogy a gyökér víz alá kerüljön, az egész fejrész viszont ne. Tegyük az ablakpárkányra, és hetente cseréljük alatta a vizet, majd ámuljunk, ahogy új szára nő a hagymáinknak. Amint a szár olyan 10-15 centi hosszúra nő, ültessük cserépbe vagy ki a teraszra, kertbe. Ha a szárát levágjuk, újranő, akár akkor is, ha télre a földben hagyjuk.
Még egy praktika: Ezért érdemes egyben megsütni a fokhagymát
Díszítsünk vele
Nemcsak finom, hanem csinos is tud lenni az újhagyma! Vágjuk fel a szárát kb. 10 centi hosszú, vékony csíkokra. A csíkokat tegyük jeges vízbe egy órára, szépen fel fognak pöndörödni. Vegyük ki a vízből, hagyjuk megszáradni, és kész is a dekorációnk a szelet húsunk, pizzánk, levesünk vagy burgonyás ételünk tetejére.
Egy másik ötlet alapján a szárat vagdossuk vékony csíkokra úgy, hogy a fejen hagyjuk, ez fogja egyben tartani a csíkokat. Mehet is jeges vízbe, hogy szép formájú legyezőt kapjunk. Egyébként Jamie Oliver szerint a vízbe áztatott hagyma íze kevésbé intenzív, cserébe viszont ropogósabb.
Kanadai sós, zöld hagyma
Ezt a receptet a kanadaiak francia gyökerekből merítették, és amilyen egyszerű, annyira finom. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. Egy tálban az aprított hagymát sóval alaposan összekeverjük úgy, hogy a só teljesen bevonja. Ezután egy tálba tesszük, amit annyira feltöltünk sóval, hogy a hagymákat ellepje. Így hagyjuk egy éjszakára, majd átkerülnek egy befőttes üvegbe, és kész is van az eltett sós hagymánk.
Készítsünk savanyúságot
A léhez összeöntjük a hozzávalókat: a fehérborecetet, vizet, cukrot és sót, majd ezeket felforraljuk. A hagymát egy befőttes üvegbe tesszük, adunk hozzá egy kis fokhagymát és szárított kaprot. A levet ráöntjük, és lezárva állni hagyjuk.
Gyömbér és újhagyma megfázás ellen
Akár télen, akár nyáron könnyen össze lehet szedni egy kellemetlen megfázást. Orrfolyás, rossz közérzet, fájó ízületek…ilyen panaszokra lehet segítség egy kellemesen forró ital. A klasszikus kínai orvoslás szerint ezen is segít az újhagyma. Az aprított újhagyma fehér részét és szintén apróra vágott gyömbért vízbe tesszük, majd felforraljuk. Amikor forr, még egy kis mézet is adunk hozzá, aztán ha iható hőmérsékletűre hűlt, már fogyasztjuk is.
Tisztítsuk és vágjuk a helyes módon
Először is öblítsük le, majd távolítsuk el azokat a részeket, amelyek nem tűnnek teljesen frissnek. Ezután vágjuk le a gyökeret is. A felaprításhoz fogjunk össze egy maroknyit, tegyük egy vágódeszkára, és éles késsel, hintáztatós módszerrel aprítsuk fel.
Ha fagyasztanánk…
Semmi különös tennivalónk nincs, csak aprítsuk fel, és tegyük valamilyen fagyasztható dobozba vagy zacskóba. Fagyott állapotban az aprított újhagyma 6 hónapig is eláll.
Ezt már olvastad?
Duplán sütve a tuti – hasábkrumpli gyorstalpaló eredettől az elkészítésig
Forrás: mashed