Sok a maradék tészta? Még finomabb is lehet, mint frissen!
Megmaradt egy rakás főtt tészta, és nincs szíved kidobni? Mutatunk olyan briliáns olasz trükköket, melyekkel ez a probléma örökre a múlt része lesz. A pici hús-rögök és a szétmállott sajt is a kezünkre fognak játszani a projektben, melynek neve: makaróni pizza. Igazából persze nem a hagyományos értelemben vett tepsis kedvenc fog kikerekedni ebből, mert alapvetően más a tészta-összetevő; ám ha jobban tetszik a tojáslepény szó, akkor használjuk azt. Ami készül, az frittata: ez ugyanis a hagyományos receptúra szerint tojásból, sajtból, húsból, kenyérdarabokból és számos feltétből áll, melyek rugalmasan variálhatóak.
Így inkább a tészta-tojáslepény volna a pontosabb megjelölés, de például a gyerekeken a pizza szó hallatán kitör a Pavlovi reflex, így érdemes nekik ezen a módon felvezetni, mi lesz a menü. Eredetileg omlett-szerűen sütik össze serpenyőben a főzőlapon, ám egy igazán pikáns változat a sütőben, tepsiben is pirulhat. Nápoly környékén, Campania vidékén legalábbis így készítik – és tényleg a végtelenségig variálható. Attól függ, mi szaporodott fel éppen a konyhánkban. Akár egy marék szalámi, egy picit szikkadt kenyér és pár szelet sajt is megteszi. Ezeket a „futott-még” hozzávalókat ínycsiklandó főfogássá varázsolhatjuk.
Ide köthető: Mit kezdjünk a maradék krumplipürével?
Régi paraszti fogás egyébként ez az egytálétel a csizma déli részén, ahol annak idején nem vetette fel az embereket a pénz. Egy alapra variálták azt, ami éppen elérhető – amit a mezőgazdasági szezon aktuálisan adott. Az ennivaló pazarlását pedig nem engedték meg maguknak. Hasonlóan tehetünk mi is: a kifőtt tésztához – ami lehetőleg rövid és cső alakú – szórjunk szikkadt kenyérdarabokat, húsnyesedéket és sajtot, dobjunk erre pár tojást is, és egy teljesen új fogást kapunk – úgy, hogy közben semmi sem ment pocsékba a fentiek közül. Sőt – ha egyszer megízleltük, akkor utána már extra adag tésztát fogunk főzni, hogy a friss makaróni-vacsora után jusson másnapra is a tepsis verzióhoz anyag. Húsból a kolbász is megteszi, vagy megmaradt pörkölt falatok, esetleg hirtelen sütött, vagy rántásból kimaradt nyesedékek, de szabadon kipróbálhatunk többféle fehérjét is. Főleg olyanokat, amiket pizzára vagy szendvicsbe is szívesen tennénk. A túl fűszeresek – chorizo és merguez – nem javasoltak, sem azok, amelyek füstös aromával rendelkeznek.
Étteremben makaróni-pizzát nem szoktak tartani, ám Nápoly kisebb utcáin, sarki büfékben meg is tudjuk kóstolni az igazi olasz kiadást. Amire számíthatunk, az szeletelt szalámi, főleg a paprikás ízesítésűből, és sajt – méghozzá dögivel. Amerikában az olasz családoknál csomagolt ebédként is lehet találkozni ezzel a fogással; gyakran piknikre vagy hosszú utakra is pakolnak be belőle, ugyanis szobahőmérsékleten szokás enni. A gyerekek iskolai uzsonnás dobozába szintén gyakran kerül.
Sajtok tekintetében a jól olvadóbb fajtákból szemlézzünk: a fontina, a gouda és a cheddar mellett a Vezúv mellől származó provolone is jó választás. Ha ezek bármelyikére rászórunk egy kis parmezánt vagy pecorinót, azzal csak fokozzuk az élvezeteket. A túl puha, szétfolyós termékeket kerüljük, így a brie vagy a ragacsos, illetve kék sajtok most nem játszanak. Az alacsony nedvességtartalmú mozzarella viszont jöhet: de csak az, amit átlátszó tasakban árulnak, szeletelve. A friss, vizes viszont szétcsapná az egytálételt, és egy leveses trutyit eredményezne.
A tészták közül természetesen a makaróni a legjobb, de a penne és a rigatoni szintén alkalmas.
Két evőkanál olíva olajra lesz szükség, 220 gramm tésztára, egy csésze tejre, tíz tojásra, pici tört paprikára, sóra és borsra, amihez két csésze vegyes sajt dukál (reszelve, kockázva vagy szeletelve). Ehhez hozzá jön egy csésze husi és feleennyi fűszeres kenyérdarabka. A megolajozott tepsibe terítsük el a főtt tésztát, közben egy nagy edényben kutyuljuk össze a tejet, tojást, paprikát, sót és borsot. Ehhez elegyítsük hozzá fakanállal a húst, a kenyereket és a sajt 3/4-ét. Öntsük a mixet a tésztára, majd a massza tetejére hintsük a maradék sajtot. Fólia alatt süssük 30-40 percig a tepsit, míg barnulni kezd a teteje. Akkor készül el, ha beleszúrunk, és az evőeszköz vége is száraz marad.
Ezekről is hallottál esetleg?
Perzsa
Forrás: allrecipes.com