Milyen fenyő magja kerül a pesztóba? És miért olyan drága?
2022. February 26.Ha már készítettünk klasszikus házi pesztót, akkor biztosan találkoztunk a receptjében fenyőmaggal. Aztán pedig a boltban is a meglehetősen borsos árával… Ennek ellenére érdemes időnként beruházni rá, hiszen különleges aromája igazán finommá varázsolja a pesztónkat.
Mit érdemes még tudnunk a fenyőmagról azon kívül, hogy drága és pesztót készíthetünk belőle? Lássuk!
Tipp: Gyorsan, finomat! Ezért tarts otthon mindig egy üveg pesztót!
Mint a nevéből is kiderül, a fenyőmag a fenyőfa magja, annak tobozában található. Nincs egyértelműen megszabva, milyen fajta fenyő magjából nyerik, több fenyőféle magjai is lehetnek a boltokban árusított fenyőmagok között. Magas áruk annak köszönhető, hogy egy fenyőfán nem terem túl sok mag, valamint a magok „kibányászása” a tobozokból körülményes és munkaigényes folyamat. Adjuk ehhez hozzá, hogy egy fenyőfa csak elültetése után 30 évvel kezd tobozokat és magokat termelni. Így már kezdhetjük sejteni, hogy miért olyan drága a fenyőmag – még a többi maggal összehasonlítva is.
Érdemes tudni, hogy a fenyőmagra is lehetünk allergiásak, különösen azok veszélyeztetettek, akik más magvakra már ismert allergiával rendelkeznek, fogyasztása számukra nem ajánlott.
Kapcsolódik:
Szoktál pesztót készíteni? Ha még nem próbáltad ki, épp itt az ideje!
Forrás: Reader’s Digest