Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Adventi fűszerek – 5 kedvencünk az egészségünkre is pozitívan hat

2021. November 28.

bensőséges hangulatot teremtő fűszerek. Nem csoda, hogy a mézeskalácshoz használt fűszerkeverék is csupa ilyen finomságból áll! Csokorba szedtük kedvenceinket, és megnéztük, milyen pozitív élettani hatással bírnak. Lássuk, mi minden nélkül nem telhet el az idei karácsonyi időszak (sem). 

 

Fahéj 

Számos kutatás tulajdonít gyulladáscsökkentő hatást a fahéjnak, segíthet, ha izomfájdalmakkal vagy duzzanatokkal küszködünk. Egy tanulmány szerint napi 120 mg fahéj elfogyasztása javítja a koleszterin- és trigliceridszintet. Egy másik tanulmány készítői pedig arra jutottak, hogy aki sok fűszert (azon belül is többek között fahéjat és kurkumát) fogyaszt az egyébként jelentős mennyiségű zsírt tartalmazó étrendje mellé, szintén számolhat csökkenő trigliceridszinttel. Éppen ezért szokták a zsírégetéssel is összefüggésbe hozni. Antioxidánsokban igen gazdag. 

 

Kardamom 

Védi és erősíti a gyomrot, segít a jó emésztésben, illetve puffadás ellen is bevethető. Zsírégető hatású, ezért is szeretik annyira a fogyókúrázók. Egyes tanulmányok szerint javítja a memóriát is. 

 

Gyömbér 

Gyulladáscsökkentő, emésztést támogató, immunerősítő csodaszer. Hatékony orvosság a fejfájásra, az influenzára, a megfázásra, sőt a sajgó izmokra is. Rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert, emellett gazdag antioxidánsokban. Segít lebontani a zsírlerakódást, javítja a vérkeringést. Friss klinikai vizsgálatok szerint az inzulinérzékenységre is pozitív hatással bír, illetve javítja a memóriát.

 

Témába vág: Ezért igyunk gyömbérteát! 

 

Ánizs 

Az ánizs – legyen szó az ánizstermésről vagy a csillagánizsról – szuper az ilyenkor megszokott felső légúti problémákra, ugyanis remek hurutoldó, köptető. Jót tesz a gyomornak is: segíti az emésztést, csökkenti a puffadást, javítja az étvágyat. 

 

Szegfűszeg 

Nagyanyáink fogfájásra alkalmazták házi praktikaként, kissé érzéstelenítő, nyugtató hatása megnyugtatja ugyanis a fájó, zsibongó fogat – amíg eljutunk a fogorvoshoz. Erős gyulladáscsökkentő, működik terhességi hányinger, rossz emésztés és kellemetlen lehelet esetén is. Szintén alkalmazhatjuk felső légúti problémákra. 

 

Ez is érdekelhet: 

Fűszeres tejes tea – Chai

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!