Megkívántál egy tésztaételt? Akár élettani ok is állhat mögötte
2021. November 19.A legtöbb tésztás fogásra ráfoghatjuk, hogy comfort food (azaz az otthon melegét, kellemes családi élményeket felidéző étel), és ilyenekre különösen az ilyen esős, borongós novemberi napokon lehet nagy szükségünk. Legyen laktató, melengető, és készüljön a kedvenc fűszereinkkel!
Egy friss tanulmány szerint pedig nemcsak érzelmi alapon kívánhatunk meg egy finom tésztaételt, hanem élettani, biológiai okból is. Azonosítottak ugyanis olyan embereket, akik érzékenyebbek a szénhidrátok ízére, és ezért sokkal ízletesebbnek találják a szénhidrátban gazdag ételeket.
Egy másik érdekes összefüggés, hogy a szénhidrátok fogyasztása emeli a szerotoninszintet szervezetünkben, ennek hatására pedig jobb lesz a közérzetünk. Stresszes élethelyzetekben vagy erős éhségérzet esetén ezért nagyobb eséllyel nyúlunk egy tányér tésztához, mint valamilyen más ételhez. Igaz ez a hűvös időre is. Hidegben szintén szénhidrátot kíván meg a szervezetünk. A legtöbb táplálkozási szakértő szerint télen káros lenne megpróbálkozni a teljes önmegtartóztatással, inkább azt tanácsolják, hogy mértékkel fogyasszuk kedvencünket. Mondjuk hetente 1-2 alkalommal egy keveset, mint rohamszerűen, „kiéhezve” hatalmas adagokat.
Kedvencünk:
Forrás: mashed