Kenyeret sütöttél? Mutatjuk, hogyan mosogathatod el könnyedén a tésztamaradékos edényeket
2021. September 17.A konyhában senki sem néz szívesen szembe a használt edények hadával, ám ez sajnos elkerülhetetlen, ha egy kicsit is tettünk-vettünk a konyhában. Vannak fogások, amelyek elkészülte után gyorsan, egyszerűen és kevés munkával eltakaríthatunk, de ha például házi kenyeret, péksütit sütöttünk, a takarítás néha több időt vesz igénybe, mint amennyit magának az ételnek szenteltünk – márpedig takarítani a többségünk nem szeret. Valamivel fájdalommentesebbé tehetjük viszont ezt a kényszerű munkát egy egyszerű trükk alkalmazásával.
A karantén alatt rengetegen kezdtek el otthon kenyeret, péksüteményeket, kelt tésztákat sütni, és sokan a mai napig meg is őrizték ezt a jó szokásukat. Tény azonban, hogy a kelt tészta maradékának eltakarítása nem hálás feladat. Ráadásul gyakran elkövetünk egy alapvető hibát, ha mosogatásra kerül a sor. A logikus az lenne, hogy forró vízzel kezdjük megtisztítani a koszos edényeket, ám nem ez a helyes módszer! A forró víztől a lisztben található glutén erősebbé válik, így nehezebben tudjuk kiszedni a keverőtáljainkból és edényeinkből. Sokkal hatásosabb, ha az edényeket hideg, szappanos vagy mosogatószeres vízbe áztatjuk, ez ugyanis fellazítja a glutént. Előtte persze érdemes spatulával minél több tésztát lekaparni, hogy ne dugítsuk el a lefolyót – ez a házi kenyérkészítés másik nagy veszélye –. Miután jó 10-20 percen át aztán áztattuk, az ujjaink segítségével máris jelentős mennyiségű tésztát le fogunk tudni szedni, és csak a végső simításokat kell a megszokott forró vízzel elvégezni. Ha ezt tesszük, talán még a mosogatószivacsunkat is megkíméljük a szemetestől, hiszen különben könnyen annyira összeragadhat, hogy menthetetlenül ott végzi.
Forrás: mashed