Hogyan fagyasszuk le a kenyeret?
2021. August 30.Akár mi sütjük a kenyereinket és péksüteményeinket, akár a boltban vásároljuk, simán dönthetünk a pillanatnyi felesleg lefagyasztása mellett. Mi a legjobb módszer? Mutatjuk.
A módszer ugyanaz függetlenül attól, hogy klasszikus kilós kenyeret, zsemlét, pitát, lepényt vagy bagettet szeretnénk lefagyasztani. Első lépésként gondoljuk végig, hogy meddig fogjuk a kenyerünket a fagyasztóban tartani. Ha egy hónapnál rövidebb ideig, akkor elég egy rétegben védenünk, ha viszont tovább, akkor duplán kell csomagolnunk, hogy biztosan ne szedjen össze kellemetlen szagokat a fagyasztóban, és ne sérüljön fagyasztás során a szerkezete. Kellően gondos előkészületek esetén 3 hónapig is jó lesz a fagyasztott kenyerünk, sőt később is ehető, de akkor már állagromlással kell számolnunk.
Témába vág: Mit jelentenek a számok a kenyérpirítón?
Először bugyoláljuk be alaposan és légmentesen műanyag fóliába. Használhatunk persze fagyasztóba való zacskókat is, de mivel légmentesen szeretnénk elcsomagolni, a fólia a legjobb megoldás. Ha tovább tárolnánk, jöhet a második réteg, amely szintén lehet műanyag fólia, de használhatunk alufóliát vagy jól záródó műanyag dobozt is. A két csomagolóanyag réteg közül is próbáljuk meg kiszorítani a levegőt.
Hogyan olvasszuk ki? Csak vegyük ki a fagyasztóból és hagyjuk szobahőmérsékleten felengedni. Azért kell a csomagolás során gondosan ügyelnünk a légmentességre, mert kiolvasztás során a fagyasztóból összeszedett nedvesség eláztathatja a kenyerünket. De ha légmentesen sikerült becsomagolnunk, nem gyűjt be nedvességet a kenyér a fagyasztóban.
Ez is érdekelhet:
Forrás: mashed