Szereted a csípős ételeket? Íme fogyasztásuk pozitív és negatív hatásai
2021. June 20.Mint olyan sok mindennek, a csípős ételek rendszeres fogyasztásának is vannak pozitív és negatív egészségügyi, élettani hatásai. Ha szereted a csípőset, érdemes átfutni, hogy milyen következményekkel jár, ha gyakran eszel valami igazán tüzeset.
Jöjjenek az előnyök!
Tovább élhetünk?
Egy 2020-as tanulmány szerint a csilipaprika fogyasztása jelentősen csökkenti a szívizomzati és a rákos megbetegedések kockázatát.
Segíthet a fogyásban
Egy 2011-es tanulmány arra jutott, hogy a csípős ételektől az emberek többsége hamarabb érzi magát jóllakottnak, így összességében kevesebb zsírt fogyaszt. Egy másik elmélet szerint a csípős ételek fogyasztása serkenti az anyagcserét.
Természetes fájdalomcsillapító
A csípős ételek fogyasztásakor a szánkban érzett égető érzésért egy kapszaicin nevű anyag a felelős. Ennek hatására agyunk endorfint szabadít fel, ami természetes fájdalomcsillapítója a szervezetünknek.
Gyulladáscsökkentő
Számos gyulladáscsökkentő krém tartalmazza az előbb már említett kapszaicint.
Legyőzi a mikrobákat
Bizonyos egészségünkre káros baktériumok és gombák ellen is nagyon hatásos a kapszaicin, ezért használják tartósításra is.
És melyek a hátrányok?
Ízlelésérzék elvesztése
A túl csípős ételek fogyasztása károsíthatja az ízlelőbimbóinkat, de szerencsére idővel regenerálódnak. Ha nagyon égeti egy csípős étel a szánkat, arra a legjobb azonnal ható gyógyír a tej – minél magasabb zsírtartalmú, annál jobb. A kapszaicin ugyanis kötődik a zsírmolekulákhoz, amelyek ezáltal semlegesítik.
Vérhígító hatású
Magas vérnyomás esetén vagy terhesség ideje alatt ezért nem szerencsés nagyon csípős ételeket fogyasztani.
Forrás: So delicious