Nincs grillszezon berner virsli nélkül!
2021. June 1.Kívül roppanós, belül húsos, lágy és nagyon finom. Mi az? A berner virsli! A jó idő beköszöntével egyre nagyobb kedvünk van ahhoz, hogy kimenjünk a kertbe grillezni. Szerencsére a korlátozások enyhítésével akár már kisebb baráti találkozót is tudunk tartani a kertünkben, amit a grillezés tehet igazán hangulatos és vidám élménnyé. Ha pedig grillezés, akkor nem szabad elfeledkezni a berner virsliről sem, aminél finomabb grillételt el sem tudnánk képzelni.
Nem tudod pontosan, mi is az a berner virsli? Cikkünkből nemcsak a termék történetét ismerheted meg, de azt is eláruljuk, hol tudod beszerezni a legfinomabb baconbe tekert virsliket.
Lehet, hogy a virsliről legtöbbünknek a szilveszter ugrik be elsőre, elvégre az újévköszöntő menü egyik elengedhetetlen hozzávalója, ám ennek az ételnek nemcsak az óesztendő végén, hanem tavasszal és nyáron is szezonja van. A virsli szó egyébként – ahogy maga az étel is – Németországból ered. A német Wurst szó kicsinyített alakja a würstl vagy virstl, ez utóbbit magyarosítottuk.
Berner történelem
Bár a virsli Magyarországon csak a 17. században kezdett elterjedni, a „virsli őse”, a Frankfurter Würstchen ennél sokkal nagyobb múltra tekint vissza: frankfurti virslit már az 1200-as évek végén is ettek. Az étel csakis sertéshúsból készülhetett, amit birkabélbe töltöttek és megfüstöltek. Régebben pergamenpapírban, fadobozban tárolták. A Frankfurter Würstchen nem összekeverendő a jóval később megjelent, Bécsből elterjedt frankfurterrel. Ez utóbbi például abban is eltér a korábbi frankfurti változattól, hogy vegyítve sertés- és marhahúsból is készül.
Térjünk át a címszereplő berner virsli történetére, ami (hiába gondolunk erre a nevéből) nem Bern városából származik, hanem Ausztriából, Zell am See környékéről. 1950-ben egy helyi szakács, Erich Berner (innen a név) tekerte baconbe a sajtos virsliket, amelyek hihetetlenül hamar népszerűvé váltak.
Berner fejéből akkor pattant ki az ötlet, hogy az eredetileg ementáli sajttal töltött virslit baconbe tekerje, amikor egy gyorsan és könnyen elkészíthető finomsággal szerette volna megkínálni az éttermében rendszeresen fogyasztó férfikórus tagjait. A berner virslik mellé általában fehér kenyeret és pusztasalátát ettek, amiben paprikaszeletek, zeller, sárgarépa, hagyma és ecetes uborka is volt.
Grillezéshez is tökéletes
De persze nem ez az egyetlen tálalási módja a virslinek, hiszen kiváló választás grillezéshez is. Ha maximalista vagy, és szeretnél a biztosra menni, azt javasoljuk, ne kísérletezz otthon a tökéletes a berner virsli elkészítésével, inkább vásárold meg készen. Ajánljuk a Tamás-Hús Kft. által készített Gierlinger Berner grillvirslijét, ami kívül ropog, belül pedig szaftos, hála a finom sajtnak és ízletes virslinek. A Gierlinger grillvirslijénél három prémium minőségű finomság (a bacon, a virsli és a sajt) találkozik egymással, a fúzió végeredménye csakis jó lehet. A húst elég hat-hét percig grillezni, így közben a bacon nem fog leválni a virsliről. Tökéletes grillélmény!