Az egészséges táplálkozás alapjai (második rész)
Makrók
A három nagy makrotápanyag típus a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék. Ezekre mind relatív nagy mennyiségben van szüksége a szervezetünknek. Ezekből visszük be a kalóriákat.
Átlagosan számolva szénhidrátokból 4 kalória/grammra van szükségünk. A legkönnyebben kenyérrel, tésztafélékkel és krumplival vihetjük be nagy mennyiségben. Megtalálhatóak továbbá zöldségekben, gyümölcsökben, valamint bizonyos tejtermékekben.
Fehérjéből is érdemes 4 kalória/grammal számolni. A legjobb fehérjeforrások a hús és halfélék, a tejtermékek, bizonyos zöldségfélék, a tojás és a tofu.
Zsírokból 9 kalória/gramm az irányadó mérték. Leggyakrabban előforduló forrásaik a csonthéjas és olajos magvak, a vaj, a sajtfélék, az olajos halak valamint a zsíros húsok.
Azt, hogy pontosan milyen arányban kell ezeknek az összetevőknek jelen lenniük az étrendünkben, az életmódunk, a céljaink és saját testi adottságaink határozzák meg.
Mikrók
A mikrotápanyagok azokat a létfontosságú ásványianyagokat és vitaminokat fedik, amiket viszonylag kis mennyiségben igényel a szervezetünk.
A legfontosabbak ezek közül a magnézium, a kálium, a vas, a kalcium és a vitaminok. Utóbbiak csoportja mindenképpen szükséges, vitaminok nélkül gyakorlatilag az emberi szervezet képtelen lenne a működésre.
Folytatása következik! A sorozat következő részében a tiszta étkezés fontosságáról lesz szó, valamint megnézzük, milyen ételeket érdemes előnyben részesíteni, és mit kell kerülnünk.