Hallottál már a „Whole30” diétáról?
2021. February 9.Még nem késő valóra váltani az újévi fogadalmunkat, és nekiállni diétázni. A „Whole30” egyike a mostanában felkapott divatdiétáknak, ahogy terjedt szerte a világon, úgy vált egyre kedveltebbé. Vajon miért ilyen sikeres? Mutatjuk, mit érdemes tudni róla.
Pontosan 30 napig tart, innen az elnevezésében szereplő szám. Maga a diéta roppant egyszerű, ezalatt az időszak alatt ki kell zárnunk az étrendünkből bizonyos ételfajtákat. Nem ehetünk-ihatunk hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket, alkoholos italokat, gabonaféléket, hüvelyeseket, tejtermékeket, gyorsételeket és péksüteményeket. Persze nem mindegyikről egyszerre mondunk le, hanem kinevezünk egy-egy élelmiszertípust, amelyet aztán 30 napon át nem fogyasztunk. Az egész abból az elgondolásból ered, hogy amennyiben szervezetünk rosszul reagál valamilyen élelmiszerfajtára, akkor annak a fogyasztását teljesen meg kell szüntetnünk. Tehát tulajdonképpen nem klasszikus fogyókúráról van szó, hanem sokkal inkább egy olyan diétáról, amelynek segítségével jobban kiismerhetjük a szervezetünket, és rájöhetünk, hogy mely ételek és italok nem tesznek jót nekünk.
A legjobb eredményeket azok érik el, akik katonásan követik elhatározásukat különböző csalónapok nélkül. Nem kell számolni a kalóriákat vagy gyomorgörccsel mérlegre állni, mivel nem a fogyás a lényeg, hanem a szervezetünk átállítása és megismerése, így a fogyás csak pozitív velejárója a folyamatnak.
A 30 nap letelte után aztán egyesével újra elkezdhetünk fogyasztani azokat az ételeket, amelyeket megvontunk magunktól, de csak fokozatosan és (ételtípuson belül is) egyesével, hogy azonosítani tudjuk a puffadás vagy a hasfájás okát.
Forrás: delish