Sörélesztőpehely – mutatjuk, hogyan használd
2020. November 30.Habár még nem közismert alapanyag, ma már egyre több háztartásban fellelhető a sörélesztőpehely, ami tulajdonképpen egy inaktív élesztőfajta. Személy szerint én akkor találkoztam vele először, amikor elkezdtem alaposabban megismerkedni a növényi alapú táplálkozással. Mivel alapvetően nagy sajtfogyasztó vagyok, természetesen szerettem volna az ízét valamilyen formában helyettesíteni, így találtam rá erre a szuper alapanyagra. Sajtra emlékeztető ízének köszönhetően több különböző receptben kiválthatjuk vele a tej alapú sajtokat, de akár önmagában, az ételekre szórva is használható. Tény, hogy nem a legolcsóbb alapanyag, ám nem érdemes megijedni az árától, hiszen már egészen kis mennyiségben, néhány grammot felhasználva is erőteljes ízélményt biztosít.
Nemcsak íze miatt jó választás, hanem a tápanyagtartalma is abszolút hasznosnak tekinthető, hiszen kiugróan magas a fehérjetartalma, ami vegán étrend esetén különösen fontos, csak úgy, mint a benne található B-vitaminok. Élesztőként probiotikumnak számít, ami hozzájárul a bélflóra egészségéhez, segítve ezáltal az emésztést.
Vegán sajtszósz
Hozzávalók:
10 dkg natúr sótlan kesudió
1 dl rizstejszín
2 dkg sörélesztőpehely
himalája só
kurkuma
1 db teljes kiőrlésű tortillalap
A kesudiót legalább egy órára vagy egy teljes éjszakára vízbe áztatjuk. Ezután lecsepegtetjük, majd turmixgépbe vagy aprítóba tesszük, hozzáöntjük a rizstejszínt, beleszórjuk a sörélesztőpelyhet, valamint ízlés szerint a sót és kurkumát. Teljesen krémesre turmixoljuk.
A tortillalapot apró háromszögekre vágjuk, majd egy száraz, felhevített serpenyőben megpirítjuk mindkét oldalukat. Ezt mártogatjuk a vegán sajtószószba.