Sose hidd el az alábbi konyhai legendákat!
2020. June 20.Az elmúlt évtizedek során számos étkezéssel kapcsolatos legenda látott napvilágot. Mivel a konyhai eljárások és receptek egyáltalán nem kőbe vésettek, ezért minden generáció hozzáadhatta a közös tudáshoz a maga igazságát vagy éppen áligazságát. Számos mítosz persze teljesen alaptalan, sőt egészen megmosolyogtató, ugye?
A liszt sosem veszíti el a szavatosságát
Kezdjük rögtön egy alapanyag körüli legendával. Sokan úgy vélik, hogy a liszt nem megy tönkre, ám ez egyáltalán nincs így – romlandóbb, mint gondolnánk. Habár a szakszerűen tárolt liszt sokáig eláll, egy idő után elveszíti ízét, és aztán meg is romlik. Ennek biztos ismertetőjegyei a kellemetlen szag és az apró, lárvaszerű kukacok.
A mikrosütő megöli a tápanyagokat az ételben
Szegény mikró! Olyan nincs, hogy valami egyszerre hasznos és ártalmatlan – gondolták az emberek, aztán gyorsan ki is kiáltották bűnösnek. Pedig a mikrosütő veszélytelen, sőt, mivel hamarabb megmelegszik benne az étel, a tápanyagok állítólag kevésbé illannak el.
Kell a zuhany a kifőtt tésztának
A főtt tészta hideg vízzel való leöblítése az egyik legnagyobb tévedés. A víz ugyanis a keményítőt is lemossa a tésztánkról, ezáltal pedig kevésbé fog a szósz jól hozzátapadni. Azaz végeredményben romlik az étel állaga, minősége, élvezeti értéke.
A jól átsült hús biztonságosabb
Okkal rázzák a fejüket sokan, amikor jól átsülve kérjük a steakünket az étteremben. Nemcsak az ízét és textúráját tesszük tönkre a húsnak, hanem arra sincs semmiféle bizonyíték, hogy több baktériumot sikerül likvidálni a cipőtalp állaggal. A húsnak ugyanis elegendő a 65 °C-os belső hőmérséklet, hogy elpusztuljanak benne a hőre érzékeny kórokozók.
A nyers húsból kifolyó vörös lé vér
Maradjunk még a húsoknál! Gyakori mítosz (vagy inkább tévedés), ám az igazság az, hogy a vöröses lé nem más, mint mioglobin. Ez pedig egy fehérje, amely melegítés hatására szabadul fel a húsból.
Az éles kés veszélyesebb
Hiába gondoljuk, hogy a kevésbé éles kés veszélytelenebb ujjelvágás szempontjából, valójában pont fordítva van. A tompább kés könnyebben megcsúszhat, így a sérülések esélye is nagyobb.
Forrás: Tips and Tricks